Az őszödi böszme szó szerint ugyanolyan címmel adott le szakdolgozatot 1984-ben a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem tanárképző karán, mint akkori sógora négy évvel korábban. A nemzetáruló banda vezére ragaszkodik "elveihez": hazudik "reggel, éjjel meg este". A rendszerváltásnak hazudott szemfényvesztés szép galerit pakolt a nyakunkba.
Gyurcsány Ferenc szó szerint ugyanolyan címmel adott le szakdolgozatot 1984-ben a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem tanárképző karán, mint akkori sógora négy évvel korábban – közölte pénteken este a HírTV. A volt kormányfő technika szakon, míg sógora, Rozs Szabolcs 1980-ban földrajz szakon adott le diplomamunkát A Balaton-felvidék szőlészete és borászata címmel - közölte a hírtelevízió.
Rozs Szabolcs a tévének azt mondta: nem tudott arról, hogy húgának férje is szőlészeti tárgyú diplomamunkát nyújtott be, és azt is hozzátette, hogy tőle nem kérte el szakdolgozatát sem a politikus, sem annak volt neje, Rozs Beatrix.
Gyurcsány a HírTV-nek először azt mondta, nem volt arról tudomása, hogy pár évvel korábban hasonló témában leadtak egy szakdolgozatot a főiskolán, úgy fogalmazott: "Hát, nem tudom, elég sokan jártunk oda, fogalmam sincs". A további firtató kérdések nyomán azonban arra jutott, hogy ha rokona ugyanilyen témában adott be dolgozatot, akkor azt kell valószínűsítse, hogy látta azt a munkát, olvasta, és úgy véli, bizonyára használta is.
A HírTV anyaga nyomán az MNO felidézi, hogy a DK elnöke először a Facebook közösségi oldalon hozta nyilvánosságra a pécsi közgázos leckekönyvét az államvizsgáról és a szakdolgozatról szóló bejegyzéssel (ezen a szakon 1990-ben végzett), valamint a tanárképzős indexét, de a diplomamunkákat nem mutatta be. Később azt mondta, hogy megkeresi a szakdolgozatokat, majd bő egy héttel később Gyurcsány Ferenc azzal adta fel a diplomamunka keresését, hogy a maga részéről mindent megtett a dokumentumok felkutatása érdekében, de azok nem lettek meg.
A lap arra is emlékeztet, hogy Schmitt Pál államfő plágiumbotrányának alakulása során a volt miniszterelnök Facebook-oldalán többször is erkölcsileg elítélte a doktori értekezés másolását, többek között úgy fogalmazott: "A 2006-os őszödi beszédem a tovább élő kádári hagyományokkal és a mutyikkal, féligazságokkal terhelt rendszerváltozással való szembenézés kísérlete volt. Schmitt Pál ügye ezzel szemben antiőszöd, a kádári hagyományok és a rendszerváltozás rossz hagyományainak folytatása."
(HVG - HírTV nyomán)
Kapcsolódó: