Egyre később szülő anyák, egyre kevesebb újszülött – ezt mutatja a Népességtudományi Kutatóintézet által készített felmérés. A folyamat eredménye: a hazai népesség drasztikus csökkenése. Azzal, hogy a nők egyre később vállalnak gyermeket, nőnek a terméketlenségi mutatók is, és emelkedik azon nők száma is, akik végül gyermektelenül élik le életüket.
A Központi Statisztikai Hivatal Demográfiai Intézete a hazai gyermekvállalási magatartásról, valamint a rohamosan csökkenő születésszámról végzett kutatásának eredménye szerint a 30 éves nők csaknem fele, a 30–34 éves korcsoportba tartozók pedig több mint egyharmada még gyermektelen, előrevetíti a véglegesen gyermek nélkül maradó párok, nők egyre magasabb arányát. Nagy valószínűséggel állítható, hogy a gyermekvállalást halogató, majd emiatt gyermektelenné váló nők emelkedő aránya és a gyermektelenséget elfogadó közvélemény jelenléte együttesen – már a közeljövőben – a tudatos gyermektelenség megjelenését fogja eredményezni.
Pongrácz Tiborné, a Népességtudományi Kutatóintézet igazgatóhelyettese elmondta: a magyar népesedési helyzetet hosszabb idő óta kedvezőtlen demográfiai mutatók, negatív tendenciák jellemzik. – Az ország népességszáma harminc éve folyamatosan csökken, ami alapvetően a születések igen alacsony, a reprodukciót évtizedek óta nem biztosító számarányára és az európai viszonylatban igen magas halálozási értékekre vezethető vissza. Kedvezőtlenek a párkapcsolati mutatók is: folyamatosan csökken a házasságkötések száma, magas a válás útján felbomlott házasságok aránya, emelkedik a tartós párkapcsolat nélkül élő férfiak és nők száma.
Rucz Árpád, a Róbert Károly magánklinika szakmai vezetője szerint a kései szülés hátterében egyfelől az áll, hogy a nők egyre később fejezik be tanulmányaikat, ösztöndíjjal még külföldön is tanulnak, aztán rögtön karriert építenek, és mire betöltik a 35. életévüket, rádöbbennek, hogy nemhogy gyerekük, még egy normális párkapcsolatuk sincsen.
(MNO)