Magyarországon nincs jogalkotási önállóság és függetlenség - mondta hétfőn a Jobbik Nemzeti Majálisán a fővárosi Hajógyári-szigeten Balczó Zoltán, a Jobbik és az Országgyűlés alelnöke.
Úgy fogalmazott: az uniós jogszabályok a hazai törvények, sőt az alaptörvény felett állnak. A Jobbik alelnöke szerint csak szavakban kezdtünk szabadságharcba, és a kormányfő az IMF tárgyalások megkezdése érdekében több fontos kérdésben is visszalépett, miközben az IMF-fel való tárgyalások megkezdése "zsákutca, amelynek végén betonfal van". Balczó Zoltán szerint tárgyalásokat kell kezdeni az adósság részleges elengedéséről, példaként Argentína, Izland, Bulgária és Írország estetét említette. Utóbbinál az újabb megszorítások feltétele volt az adósság újratárgyalása - mondta a Jobbik alelnöke.
A politikus bírálta az egykulcsos adó bevezetését, amely szerinte 400 milliárd forintot hagyott a legjobban keresőknél, ám ez nem élénkítette a belső fogyasztást. Hozzátette: a szegényebbeknél kell hagyni az adóforintokat, így a társadalmi szolidaritás is erősödne. Balczó Zoltán gazdasági nyitást sürgetett a keleti országok, így Oroszország, Törökország, Irán és Kína felé. Hangsúlyozta azonban, hogy emiatt „nem kell felégetni a Nyugat felé vezető hidakat”.
A Jobbik csak a nemzetek megtartásával tudja elképzelni Európát - mondta. Hozzátette: a külföldiek földvásárlási moratóriuma 2014. május elsején lejár, ezután vagy vásárolhatnak földet, vagy ki kell lépni az Európai Unióból. Szerinte erre van lehetőség, és Magyarország beléphet az Európai Gazdasági Térségbe, miközben tagja marad a Schengeni Egyezménynek, vagyis nem állna vissza a határellenőrzés.
Gyurcsány Ferenc volt kormányfő plágiumgyanús szakdolgozatáról úgy fogalmazott, hogy „egy politikusnak emberi és szakmai hitellel is rendelkeznie kell”. „Elvárható a megfelelő lépések megtétele” egy olyan politikustól, aki mástól is ugyanezt követelte - mondta, utalva Schmitt Pál volt köztársasági elnök plágiumügyére és lemondására.
(MTI)