Horthy Miklós évnek nyilvánítatná a Jobbik 2013-at, a volt kormányzó újratemetésének huszadik évfordulója alkalmából - mondta Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője és elnöke ma a parlamentben napirend előtti felszólalásán. Rétvári Bence az emlékév felvetésére nem reagált érdemben.
Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője felszólalásában a XX. század legnagyobb magyar államférfijának nevezte Horthy Miklóst, és azt javasolta: a volt kormányzó újratemetésének XX. évfordulója alkalmából 2013-at nyilvánítsák Horthy Miklós évének, amikor mindenki színt vallhat, hogy áll Horthy Miklóshoz, hogy áll a XX. századi magyar történelemhez.
Úgy vélte, valójában történelemhamisítás zajlik, ezért kulcskérdés, hogy Horthy Miklós rehabilitációja megtörténjen. Ma Magyarországon kultúrharc zajlik, amelyben a balliberális kultúrmonopólium érvényesül, amelynek vezető arcai "a nemzeti-keresztény értékrendbe napi szinten törlik bele a lábukat" - értékelte.
Rétvári Bence válaszában azt hangsúlyozta, a Horthy-korszakot nyilvánvalóan másként ítéli meg egy jobbikos, egy Fidesz-KDNP-s vagy egy MSZP-s, arra viszont törekedni kell, hogy helyre tegyék azokat a történelmi tényeket, amelyeket 40 évig valótlanul állítottak a tankönyvekben. Felhívta a figyelmet az államtitkár ugyanakkor arra, hogy jogi értelemben rehabilitálni nem kell Horthyt, mert nem ítélték el soha semmilyen háborúval kapcsolatos bűncselekmény miatt.
Hozzátette: nem szabad megtenni, hogy a Horthy Miklós életével kapcsolatos legfontosabb tények torzan maradjanak meg a köztudatban, ennél többel tartozunk Horthy Miklósnak.
(MTI - Kuruc.info)