Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke a mai napon feljelentést tett az Országos Rendőr-főkapitányságon ismeretlen tettes(ek) ellen kegyeletsértés bűncselekményének alapos gyanúja miatt. Kérte, hogy az elbírálás során vizsgálják meg esetleges más bűncselekmények elkövetésének lehetőségét is.

Nem kell felderíteni: Pápai Gábor "munkája"
Feljelentése alapjául a Népszava napilap 2012. június 1-jei számának hetedik oldalán megjelent karikatúra szolgált, amely egyértelműen Szőcs Géza államtitkárt ábrázolja, amint egy táskából kiengedi, „szélnek ereszti” Nyirő Józsefnek, a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakjának hamvait. A rajzot az alábbi címmel közölték: „Porszennyezés egészségügyi határérték felett”. Szávay kérte, hogy az ügyet teljes mértékben vizsgálják ki, derítsék fel az elkövetőket, és intézkedjenek azok büntetőjogi felelősségének megállapítása érdekében.
Nyirő József Erdélyben, szülőföldjén való újratemetése körüli botrányos, nevéhez, irodalmi nagyságához méltatlan közelmúltbeli események mély nyomot hagytak az emlékező magyar nemzet lelkében. A Népszavának a feljelentés alapjául szolgáló rajza – mindenfajta kísérő cikk nélkül – egyértelműen a gyászoló magyarság önbecsülésébe kíván tiporni az írófejedelem emlékének megsértésével. A Jobbik álláspontja szerint egy országos napilap nem gyalázhatja büntetlenül a magyarság egyik legnagyobb íróját, és rajta keresztül a magyar nemzet egészét.
Szávay István a feljelentéssel párhuzamosan a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál is vizsgálatot kezdeményezett a szélsőséges provokációt megvalósító napilap ellen. A Jobbik, ahogy eddig, úgy a továbbiakban is fel fogja emelni szavát a balliberális sajtó minden magyarellenes megnyilvánulásával szemben - áll a párt közleményében.
Kapcsolódó: