A Jobbik szorgalmazza, hogy ne csak egyes esetekben és csak áldozati szerepben hozza nyilvánosságra a rendőrség a sértett származását (mármint a cigányok és zsidók esetében, mert a magyarok soha nem szerepelnek áldozati szerepben, pedig őket rabolják ki, ütik-verik, gyilkolásszák napi szinten - a szerk.), hanem az elkövetők esetében is, ezért javaslatot fognak benyújtani a kettős mérce ellen.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője a Kuruc.info érdeklődésére elmondta: a bűnözési híradásokban kettős mérce uralkodik, mivel az érintettek vallási hovatartozása, etnikai származása csak akkor fontos, ha áldozati szerepkörben vannak (pl. cigánygyilkosságok, Schweitzer rabbi állítólagos esete stb.). Ez az immáron évtizedek óta alkalmazott módszer csak tovább fokozza a társadalomban meglévő etnikai feszültségeket, mivel hamis módon folyamatosan azt sugallja, hogy az áldozatok kizárólag származásuk miatt szenvedtek el bűncselekményeket - magyarázta.
Ezt megszüntetendő, a nemzeti radikális párt indítványozza, hogy vagy közöljék minden egyes esetben az elkövető(k) hovatartozását is, vagy egyik esetben se beszéljen a rendőrség se az elkövető, se az áldozat etnikai származásáról, vallási hovatartozásáról. A valóság megismerése érdekében, azonban a legjobb megoldás a teljes nyilvánosság - vallja Mirkóczki, megemlítve: az Egyesült Államokban például teljesen természetes, hogy a híradásokban, statisztikákban közlik a gyanúsított bőrszínét is, mégsem okoz közfelháborodást. Felhívta a figyelmet: meg kell szüntetni a kettős mércét, ezért javaslatot fognak benyújtani annak fölszámolására.
A politikus idézte Orbán Viktort is, aki szerint “elmúltak az idők, amikor súlyos, emberiséget megrázó bűncselekmények megtorlatlanul maradtak”. A szóvivő rámutatott: a kormány csak szavakban erős, ám tettekben nem következetes, majd felhozott két példát is erre a közelmúltból. Egyik esetben nemrég Székesfehérváron raboltak ki tizenéves cigány fiatalok egy gyermeket, ám büntetésként mindössze felfüggesztettet kaptak, a másik esetben egy két évvel ezelőtti pécsi tanárverés szintén cigány elkövetőire szabtak ki a napokban hasonlóképp felfüggesztettet, pedig a tanár közfeladatot ellátó személy (hogy az előzetesbe helyezett Incze Béla és a szabadlábon nyaralgató Dániel esetéről már ne is beszéljünk - a szerk.).
(Kuruc.info)