Nagyot emelkedett a héten az olaj árfolyama a kiújult kínálati oldali félelmek miatt, ennek hatására a finomított termékárak is felfelé vették az irányt. A forint árfolyama ugyan erősödött a dollárhoz képest, de a benzin és gázolaj jegyzésára még így is nagyot emelkedett hazai fizetőeszközben kifejezve. Emiatt várhatón jelentősebb áremelésre kerül majd sor a hazai kutakon, rossz esetben akár literenként nyolc forintot is elérheti.
Megint áll a bál az olajpiacon az Irán elleni cionista fellépés miatt. A perzsa országban a nyugati szankciók egyre inkább éreztetik negatív hatásaikat, emiatt az irániak ismét fenyegető jelzéseket tettek a jelentős olajforgalmat bonyolító Hormuzi-szoros lezárására.
Eközben a norvég olajmunkások folytatták sztrájkjukat, ennek hatására a Statoil bejelentette, hogy az ország olajkitermelésének felét is leállíthatja a napokban. A kínálati oldalon jelentkező félelmek hatására a Brent árfolyama megpattant, és ismét 100 dollár fölé kapaszkodott.
Az olaj átlagos árfolyamával párhuzamosan a finomított termékárak is nagyot emelkedtek a héten. A benzin esetében 7,3, a gázolajnál pedig 5,8 százalékkal került lejjebb a heti átlagos jegyzésár.
Bár a forint erősödni tudott a dollárhoz képest (228,6-os átlagot ért el, miközben múlt héten 229,6-os szinten állt a jegyzés), még így is nagy emelkedés mutatkozott a hazai fizetőeszközben mért árakban. A benzin átlagára ugyanis 6,8, a gázolajé pedig 5,3 százalékkal emelkedett.
A Portfolio.hu véleménye szerint mindezek miatt várhatóan a Mol is jelentősebb áremelést hajt végre az előttünk álló héten. Pusztán az elmozdulás mértéke alapján az sem kizárt, hogy akár nyolc forinttal emelkedjenek az árak a hazai kutakon a benzin és gázolaj esetében (bár a hirtelen emelkedő jegyzésárak közepette elő szokott fordulni, hogy az olajvállalat kezdetben nem érvényesíti teljes egészében az árváltozást a hazai üzemanyagárakban).
(InfoRádió - Portfolió korrigálva)