A The Sun újságírói által átadott anyagok érdemben új információt nem tartalmaztak – így reagált hétfői közleményében a Fővárosi Főügyészség a brit bulvárlapban vasárnap közölt "tényfeltáró riportra".
Mint arról már beszámoltunk, az újság vasárnap közölt cikket arról, hogy Budapesten találták meg a Simon Wiesenthal Központ listáján "legkeresettebb háborús bűnösként" szereplő Csatáry Lászlót, aki 1944-ben a kassai gettó parancsnoka volt. A lap fényképet is közölt a Budán élő 95 éves férfiról, az "oknyomozó munka során feltárt adatokat" pedig az ügyészség tudomására hozta.
A Budapesti Nyomozó Ügyészség tavaly szeptemberben Efraim Zuroff feljelentése nyomán rendelt el nyomozást "háborús bűntett elkövetésének gyanúja miatt" Csatáry László ellen.
A nemrégiben Budapesten járt Efraim Zuroff az MTI jelentése szerint azt mondta az ügy kapcsán: 15 ezer zsidó ember 1944-es deportálásáért volt felelős Csatáry László, akinek "a kegyetlenkedéseire izraeli és egyesült államokbeli tanúk is emlékeznek". A központ vezetője beszélt arról is: Ausztráliában találtak egy kassai "túlélőt", akinek kilenc rokonát "Csatáry küldte halálba", közülük négy esetében "külön utánajárással érte el, hogy Ukrajnába deportálják őket".
A Simon Wiesenthal Központ vezetője magyarországi látogatása során felkereste a budapesti főügyészséget, azt követelve: gyorsítsák fel az eljárást, tegyenek meg mindent azért, hogy Csatáry bíróság elé kerüljön.
A történtek nyomán a Népszabadság megkereste a Fővárosi Főügyészséget. Szerették volna megtudni egyebek mellett azt, hogy hol tart a múlt ősszel indult nyomozás, s választ kértek arra is: volt-e tudomásuk arról, hogy Csatáry László Budapesten él.
"Válaszok helyett azonban csak egy semmitmondó közleményt kaptunk" - méltatlankodik a magyarellenes lap. "Ebben hosszan részletezik, milyen nehézségeket okoz egy 68 évvel ezelőtt, ma már más országban lévő városban történt esemény feltárása, valamint a bűncselekménnyel érintett, még élő sértettek felkutatása, ám érdemi információ nem volt a közleményben. Azt viszont leszögezték: a nyomozás során csak ezután történhet meg a tényállás pontos tisztázása és a további nyomozati cselekmények meghatározása" - számol be a Népszabadság.
– Remélhető, hogy az időigényes nyomozási cselekmények egy részét tavaly szeptember óta elvégezték – fogalmazott a lapnak a konkrét ügy részletes ismerete nélkül Tóth Mihály, a Pécsi Tudományegyetem jogi karának tanszékvezetője.
Ezzel együtt a jogászprofesszor nem vitatta, hogy valóban bonyolult procedúra a történtek feltárása: "Hasonló ügyek tapasztalatai alapján a nyomozás akár évekig is húzódhat, hiszen már a tanúvallomások beszerzése is nehézkes feladat. A hírek szerint ugyanis a tanúk külföldön élnek, s mivel őket nem lehet kötelezni arra, hogy Magyarországra utazzanak, nemzetközi megkeresés, jogsegély keretében van mód vallomásaik beszerzésére. Tovább bonyolítja az eljárást, hogy a feltételezett bűncselekmény Kassán történt, ami ma már nem Magyarországhoz tartozik."
Az MSZP közleményében örömmel fogadta "a legkeresettebb náci háborús bűnös megtalálásáról szóló híreket". Ugyanakkor megjegyezték: "Ezek szerint egy brit bulvárlap oknyomozói eredményesebbek a még élő népirtók felkutatásában, mint a magyar ügyészség, amely már tíz hónapja csak bottal ütötte a Budapest belvárosában rejtőző Csatáry László nyomát."
A kommunista utódpárt azt kéri a rendőrségtől, hogy a lehető legrövidebb időn belül állítsa elő "a soha el nem évülő bűncselekmények elkövetése miatt körözött Csatáry Lászlót" (miközben például Horn Gyula '56-os tevékenységét sosem akarták kivizsgáltatni), egyúttal felszólítják Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy haladéktalanul emeljen vádat a férfi ellen.
Párizs: Csatáryt bíróság elé kell állítani!
Csatáry Lászlónak a bíróság előtt kell felelnie tetteiért - mondta hétfői sajtótájékoztatóján Párizsban a francia külügyi szóvivő. Bernard Valéro szerint "a náci bűnök elévülhetetlenek".
Bernard Valéro külügyi szóvivő arra az újságírói kérdésre válaszolt, hogy a francia kormány álláspontja szerint Csatáry Lászlót le kellene-e tartóztatniuk a magyar hatóságoknak.
- A náci bűnök elévülhetetlenek. Úgy véljük, hogy a náci bűnösöknek, bárhol is tartózkodjanak, a bíróság előtt kell felelniük tetteikért - fogalmazott a szóvivő. Hozzátette: - A budapesti főügyész azt közölte, hogy az igazságszolgáltatás már vizsgálja a tényeket. A magyar hatóságok dolga, hogy megfelelően lépjenek fel az ügyben.
- A francia médiában hétfőn vezető hír volt, hogy egy brit lap felkereste budapesti lakásán az egyik kassai gyűjtőtábor egykori parancsnokát, akit 1948-ban háborús bűnök miatt távollétében halálra ítélték Csehszlovákiában, amiért 1944 tavaszán aktív szerepet játszott 15 700 ezer zsidó Auschwitzba történő deportálásának megszervezésében. A francia országos televíziók és rádiók budapesti helyszíni tudósításokban számoltak be Csatáry László életútjáról, illetve a Simon Wiesenthal Központ feljelentése nyomán ellene a Budapesti Nyomozó Ügyészség által tavaly szeptemberben elrendelt nyomozás fejleményeiről.
(Nol - MTI nyomán)