A keresztet eredetileg 2004-ben állította fel önerőből az Eged-hegyen az egri Segít a Város Alapítvány. A krómacél szerkezet akkor 600 ezer forintba került, nem csoda hát, hogy decemberben vonzóvá tette azt a színesfémtolvajoknak.
Az alapítvány az év elején gyűjtésbe kezdett, ennek eredményeként készülhetett el az új, 650 ezer forintból kedden felállított, öt méter magas rozsdamentes kereszt, amely négy vasúti sínből áll. Mivel a szerkezet átmérője eléri a 41 centimétert, kisebb az esélye annak, hogy újból eltűnik.
A Segít a Város Alapítvány által indított gyűjtéshez az egri önkormányzat is hozzájárult 500 ezer forinttal, a szükséges összeg előteremtését a főegyházmegye, illetve több alapítvány, cég is segítette: összesen hat helyről érkezett adomány. Az alapítvány csütörtökön és pénteken végzi a tereprendezést és a takarítást, így a hétvégén már ugyanolyan állapotban lesz a terület, mint a munkálatok előtt.
Az új keresztet augusztus 18-án, szombaton 16 órakor szenteli majd fel dr. Ternyák Csaba egri érsek. Az avatáson a város nevében Habis László mond majd beszédet az Egeden.
(Heol)