Olvasónk beszámolója:
Januárban volt szerencsém Burmában tölteni két hetet. Mintha egy másik bolygón járna az ember: Ázsiában szinte minden másképp van, mint idehaza. Minden élményemet nem szándékozom leírni, csak egy témába vágó érdekességet szeretnék megosztani a kedves olvasókkal.
Nyaralásom második napján meglátogattam a híres Shwe Dagon pagodát a volt fővárosban, Yangonban. Lenyűgöző építmény, rengeteg ember látogatja nap mint nap, burmaiak és turisták egyaránt. A pompás Buddha-szobroktól leesett az állam, de a legnagyobb meglepetést egy helyi fiatalember okozta, aki egy horogkeresztes pólóban sétált velem szemben. Igaz, a balra forgó szvasztika megjelenik a buddhizmusban (is), mint vallási szimbólum, de ez jobbra forgó, sarkára állított volt. És hogy teljes legyen a kép, a ruhadarab hátoldalán a „márkanév” is olvasható volt – NAZI. Se köpni, se nyelni nem tudtam természetesen.
Néhány nap múlva egy buddhista monostort kerestem fel, melynek közelében ajándéktárgyakat árultak fiatal lányok. Az egyiken igencsak megakadt a szemem, mert egy hasonló pólót viselt, mint a fentebb említett srác. Hajtott a kíváncsiság, hogy kiderítsem, hol vásárolta, de sajnos nem értett angolul eléggé ahhoz, hogy megértse a kérdésemet. Mondanom sem kell, a történtek után már mindenkinek a ruházatát és a boltok kínálatát figyeltem árgus szemekkel. Napokig semmi eredmény, aztán elutaztam a tengerpartra, ami hat órai zötykölődésre van Yangontól. A pálmafás parton sétálva ismét találkoztam egy „burmai nácival”. Nem volt valami barátságos tekintete, úgyhogy megmondom őszintén, nem mertem leszólítani, hogy „Hé haver! Hol vetted a pólód?”.
Lassan elérkezett az üdülésem utolsó napja, úgyhogy vettem a bátorságom, és megkérdeztem az egyik helyi ismerősömet. Persze csak úgy óvatosan, mert még mindig tartottam attól, hogy a téma puszta említése miatt is nyakleves jár. A szvasztika szót nem értette, ezért lerajzoltam neki. Erre ő:
- Ó persze, a náci póló. A plázákban lehet kapni. Szeretnél egyet venni?
Mire én elmeséltem neki, hogy ezért Európában minimum pénzbüntetés jár, ha valaki ilyen ruházatban jelenne meg az utcán. Természetesen érdekelt, hogy hol lehet kapni, így hát elvitt egy öt emeletes bevásárlóközpontba.
Zoom
Yuzana Plaza, ha valaki esetleg arra jár
Ahogy beléptünk az első ruhaüzletbe, az ismerősöm egyszerűen megkérdezte az eladót:
- Náci póló van készleten?
Kissé aggódva körbenéztem, hogy mikor ugranak ránk a biztonságiak, mert még akkor sem hittem fel, hogy ez Burmában teljesen rendben van. Az eladó készségesen végignézte a polcokat, és közölte:
- Szokott lenni, de most nincs. Nézzétek meg ebben és ebben az üzletben, ott valószínűleg lesz.
Ezután még vagy négy-öt boltot megnéztünk, és mindenhol segítőkészen átnézték a készletet. Három üzletben lehetett kapni különféle NAZI-pólót, de több eladó is mondta, hogy kifutóban van a divatból, régebben sokkal több volt raktáron. Mindenesetre egyet vásároltam emlékbe.
Zoom
Az üzletben mindenféle pólót árultak
A póló eleje illetve hátulja
Zoom
Zoom
Hogy teljes legyen a történet, itt-ott hatágú csillaggal is lehetett találkozni.
Zoom
Tradicionális élelmiszerek a City Mart-ban
Zoom
Drágakő és ékszerüzlet a Bogyoke piac emeletén
Zoom
Jól kidekorált személyautó egy bevásárlóközpont parkolójában
Néhány vicces nevű terméket is sikerült lefotóznom.
Zoom
Fried vegetable jew with peanut, azaz sült zöldség zsidó földimogyoróval :)
Zoom
Ötletes márkanév – KKK
A tréfát félretéve próbáltam megfejteni, hogy lett az egykori katonai diktatúrából néhány év alatt „demokratikus” állam a szólásszabadság teljes tiszteletben tartásával. A helyzet természetesen korántsem ez. A különböző jelek, szimbólumok szabad használata véleményem szerint a következők miatt lehetséges Burmában:
  1. A kormány nem igazán törődik azzal, hogy az emberek ruházata, termékek megnevezése stb. milyen üzenetet hordoz addig, amíg az nem irányul a kormány ellen.
  2. Burmában nincsen márkavédelem, gyakorlatilag mindent lemásolnak, átalakítanak, ami csak bejön az országba, főleg Nyugatról.
  3. Bizonyos szimbólumoknak más a jelentése Ázsiában, mint a nyugati világban.
  4. A nagyhatalmak (még) nem irányítják Burma belpolitikáját.
(Olvasónktól)