Tisztelt Szerkesztőség!
Szeretném megosztani önökkel a történetemet. Jelenleg munkanélküli vagyok, Inárcson (Pest megye) lakom 2014 februárja óta.
Mivel nem sikerült elhelyezkednem, jelentkeztem az önkormányzatnál családtámogatási segélyre (nagy összeg, 22 800 forint). Megítélték, megkaptam, és egyúttal 2 hónap közmunkára hívtak be. Mivel a segélyt csak úgy kapom meg, ha elvállalom, hát mentem.
El is kezdtem becsülettel. Voltunk többen is magyarok - ahogy a kisebbség hívott bennünket. Körülbelül egy hete vagyok táppénzen betegség miatt.
Vasárnap (április 6-án) eljutott hozzám egy pletyka, miszerint az egyik cigány közmunkás fertőző májgyulladásban szenved (miatta egy ember rosszul is lett, egy pedig kórházba került) és fennáll a fertőzés veszélye, és többen kaptak oltást. Még aznap este felhívtam a közmunkások vezetőjét. Szerettem volna megtudni, mi igaz ebből. Nagy nehezen, hosszú hezitálás után elmondta: igen, igaz, de nem tudja, mindenki kap-e oltást, és mi lesz pontosan.
Ígéretet kaptam rá, hogy másnap délelőtt felhív és tájékoztat, ez nem történt meg, így én mentem el a háziorvosomhoz és kérdeztem, mit tud erről. Amíg vártam az orvosnál, persze az ott várakozó betegek között is ez volt a téma, hogy mi történt, mivel érkeztek többen is, hogy megkapják az oltást. A háziorvosom is alátámasztotta és próbált megnyugtatni, miszerint úgy véli, biztos abban, hogy nem kaphattam el.
Az orvos elmondta, azok, akik ezzel az emberrel egy udvarban laknak, kaptak oltást (kb. 50 fő). A többiek azért nem, mert az ÁNTSZ nem tartja indokoltnak.
Persze kértem, adjon beutalót vérvételre, hogy megnyugodjak, tényleg nincs semmi bajom, mert van két kisgyerek is a családban.
Teljesen fel vagyok háborodva. Ha a polgármester tudja - márpedig, ha valakinek, neki tudnia kell -, hogy a helyi cigányok milyen körülmények között élnek, miért engedik őket normál emberekkel dolgozni, vagy miért nem csináltatnak rajtuk teljes kivizsgálást, mikor ilyen munkára behívják őket. Illetve ha ilyen dolog a tudomására jut, akkor miért nem tájékoztat mindenkit, miért pletykákból kell megtudnia az embernek.
Jelenleg várom az eredményt a vizsgálatról, de mindenképp szerettem volna ezt megosztani önökkel. Kaptam időpontot a polgármesterhez, mert mindenképp szeretném elmondani a szemébe is a véleményem.
Üdvözlettel:
R. K.