Régi tervem, hogy végigkövetem, mennyire zsákmányol ki az állam ebben a marha nagy demokráciában. 2006-os adatokat találtam, ennél asszem egy picit rosszabb lett azóta a helyzet (például bevezették a különadó intézményét, hogy csak egy példát mondjak).
Tételezzük fel, hogy én egy igen jó dolgozó vagyok, ezért a léggömbhámozó bt., ahol dolgozom, azt mondja, ad nekem 300.000 Ft fizetést. Jó sok pénz ez, örülök is neki!
Aztán jön az állam, és azt mondja a bétének: gratulálok a bevételedhez, és amiért ezt a pénzt a dolgozónak adod, itt ez a pici lista arról, hogy mit kérek tőled:

Nyugdíjjárulék (18%) 54 000 Ft
Egészségbiztosítási járulék 33 000 Ft
Egészségügyi hozzájárulás 1 950 Ft/fő Munkaadói járulék (3%) 9 000 Ft
Szakképzési hozzájárulás (1,5%) 4 500 Ft


Így aztán mire a a munkáltató levegőt vesz, máris kifizetett az államnak 102 450 Ft-ot, a fizetésünk tehát rögtön 402 450 Ft-jába került, úgy is vehetjük, hogy 400.000 Ft a bruttó fizetésünk, hiszen ennyibe kerülünk a cégnek.

Na de mi sem lélegezhetünk fel, hiszen miután megkapjuk a pénzt, a kedves Nagy Testvér ismét megjelenik, most nálunk, és azt mondja, itt ez a pici lista arról, hogy mit kérek tőled:

SZJA 84 750 Ft
Nyugdíj járulék 8,5 % 25 500 Ft
Egészségbiztosítási járulék 4% 12 000 Ft
Munkavállalói járulék 1% 3 000 Ft


És mire feleszmélünk, az állam lenyúlt tőlünk 125 250 Ft-ot, 174 750 Ft forintunk marad.
Persze ezzel még nincs vége a sornak, elmegyek a boltba, vásárolok ezt-azt. A termékek árába további 20% ÁFA került bele, tehát ebből a pénzből valójában csak 145 625 Ft értéket vásárolhatunk, állam ismét eltesz 29 125 forintocskát.

Ez a legegyszerűbb eset volt, lehetne még fokozni, ha a pénzünket félretesszük, és lakás veszünk belőle, hiszen azután illetéket fizetünk (a duplán adózott pénzünkből vettük), és ha pár év múlva eladnánk, ismét illetéket fizetünk (a triplán adózott pénzünk után negyedszer).

De autóvásárlással se járunk jobban, átírási illeték, gépjármű adó, üzemanyagba épített ÁFÁ-n felüli terhek.

Ha pedig bankba rakjuk, a kamat után 20% adót fizetünk.

Hogy ne legyen szép az élet be fogják vezetni a vagyonadót, úgyhogy a 2-3x adózott pénzből vett dolgaink után még évente fizethetünk majd megint adót.
Nézzük tehát a végeredményt:

Én dolgoztam, a munkáltatóm üzleti kockázatot vállalt, munkahelyet teremtett, létrehozott valamit. Ehhez képest ki keresett a legtöbbet?

******************************************************************
Az állam keresett a 300.000 Ft-os fizetésemen 256 825Ft-ot.
Én pedig vehetek árut 145 625 Ft-ért.

******************************************************************

Emlékszem, az átkosban tanultuk, hogy a sötét középkorban a gazdag földesúr kizsákmányolta a parasztokat, és 10%-át elvette a termelt javainak, aztán jöttek a papok, és elvittek másik 10%-ot! Hogy sajnáltuk szegény parasztot, és kérdeztük, de hát milyen alapon? 20% - istenem, húsz százalék volt MINDEN teher, amit fizettek!

Ebből a 20%-ból fényűző paloták és templomok épültek, hadseregeket tartottak fent, kövérre híztak a gazdagok. Most pontosan 85%-át húz az állam a fizetésemen, vagyis durván megfordult az arány.
Még sincs pénz semmire, el kéne ezen gondolkozni, kihez folyik az a rengeteg pénz.

Még jó, hogy vége a sötét középkornak!
L. P.

Sziasztok!

A fenti cikketekhez csak annyit tennék hozzá: bárcsak ilyen jó lenne a helyzet!
A levélíró feltételezése szerint a vásárlásainknak csak a 20 % ÁFA-tartalmát nyúlja le az állam, pedig a helyzet sokkal rosszabb: pl. jövedéki termékek (üzemanyag, italok, dohány stb.) vásárlásakor ez az arány nem 20 %, hanem ennek többszöröse (pl.1 liter benzin önköltsége 100 Ft alatt van, mi 300-at fizetünk, 1 doboz cigaretta önköltsége 50 alatt van, fizetünk érte 500-at).
S. J.

Ehhez még csak a következő röpke számítást tenném hozzá:


Kb. 8 millió szavazókorú polgár van Magyarországon.
Legyen csak a fele, aki "rendesen", bejelentett módon adózik. Az 4 millió.
Ettől a 4 milliótól, mint ÁLLAM, vonjunk el "csak" 50 ezer forintot. Havonta.
A többi nem feltételezés, hanem egyszerű szorzás.
4 000 000 x 50 000 x 12, merthogy ennyi, amennyit az "ÁLLAM" kasszíroz egy év alatt.
Ez: 2 400 000 000 000,-

Van, aki ki tudja mondani?
Lehet, hogy ez billiós nagyságrend?
Mekkora kiadásokról is sírnak nekünk?
Tényleg van még, aki elhiszi, hogy ennyi év óta ilyen szarul dolgozunk?
Nem.
Ilyen jól lopnak.

Egy választó

Idekívánkozik egy észrevétel még.

Az "egy választó" által leírt szám (2400 mrd) csak a harmada annak, amit az állam kasszíroz a dolgozó embereken.
A valós szám 7800 mrd. Elmondható tehát, hogy a magyarországi adóbevételek több mint 80 %-át a bérből és fizetésből élők fizetik.
Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a munkavállalók 65%-a a magyar kis-, és középvállalkozások alkalmazottja, akkor világosan látszik, ki viszi a hátán az országot. A multi nem adózik, és a dolgozói után befizetett adót visszakapja a magyar adófizetőktől támogatás formájában. A pénzt (és nemcsak a hasznot) eszeveszett tempóban viszik ki az országból. A minden közgazdasági kényszer nélkül kiutalt pénz évente 8 mrd dollár.
Továbbá: minden normális országban úgy működnek a dolgok, hogy az állam a befolyt adót a működési költségekre (eü, oktatás, rendvédelem, honvédség, stb.) és egyéb közfeladatokra fordítja. Nálunk "természetesen" másképp van. A befolyt pénz megy ki az Európai Központi Bankhoz. Onnan kapunk vissza Eurót, amit az MNB átfest forintra. Ez mind hitelpénz, kamatokkal terhelve!
Aki sokat sír az euróért, az nem árt ha tudja, hogy nálunk már ajró van. Forintruhában!
És az Európai Központi Bank nem felel az EU egyetlen választott vagy kinevezett testületének sem. Csak a nemzetközi pénzügyi hatalomnak (ezek vallási irányultságáról csak annyit: nem keresztények).
Még egy tény: a normális országokban évente a gazdaságban forgó pénz az éves GDP-jük 160-180 %-a.
Nálunk ez a szám 40(!!) % ! Ez mesterségesen van előidézve. Nem véletlen a fuldokló pénzhiány mindenhol.

Hogy mit kell tennünk, az világos.
Remélem, nem csak nekem.

Szebb jövőt!
J.

Üdv Kurucok!
Az alábbiakat fűzném hozzá a cikkhez:

" Az állam keresett a 300.000 Ft-os fizetésemen 256 825Ft-ot. Én pedig vehetek árut 145 625 Ft-ért."
"Most pontosan 85%-át húz az állam a fizetésemen,..."
Ez így nem teljesen igaz. Mint a cikkíró fentebb említi, a munkáltatónak 402 450 Ft-jába kerülünk. Vagyis a munkánkkal ennyi értéket meg is kell termelnünk, hogy megérje foglalkoztatni, és akkor a munkáltató még nem is "keresett" a munkánkon.
Következésképp: Megtermeltünk 402 450 Ft-ot, elkölthetünk (20% Áfa levonása után) mondjuk 145 625 Ft-ot. A többi az államé, azaz a sáp eleddig "csak" 64%-os. Azonban, mint a cikk is írja, ezután még sok másodszor, harmadszor is adózni kell, illetéket kell fizetni, illetve "semmi sincs ingyen" - fizetek a tömegközlekedésért, fizetek útdíjat, teljesítményadót, mert igénybe veszem az utakat, fizetek parkolási díjat, fizetek vizitdíjat, fizetek a gyógyszeremért, kórházban fekvésért, fizetek a gyerek tankönyvéért, taníttatásáért, és még sok mindenért, amit az "állam nyújt" nekem.
Ha mindez, legyünk NAGYON optimisták, 60 ezer forintba kerül havonta, akkor 85 625 Ft-unk marad, és elmondhatjuk, hogy fizetésünk így-úgy leadózott ~80%-áért cserébe kapunk utat, tömegközlekedést, közvilágítást, eü ellátást, oktatást, közbiztonságot - mindebből olyat, amilyet,
ugyebár. A lenyúlás tehát "mindössze" 80%.
És hogy hova megy ez a pénz? Pillantsunk csak rá (az egyébként agymosó butaságnak szánt) http://www.koltsegvetes2008.hu oldalra. Az ott látott tortából látszik, hogy az ez évi 14 ezer milliárd forintos költségvetésből a legtöbb pénz a következőkre megy el:
- 20% a nyugdíjakra - ennek nagy része öregségi nyugdíj, 2,2%-ot tesz ki a rokkantnyugdíj.
- 18% szociálpolitikára (családi pótlék, gyes, gyed, gyet, KORHATÁR ALATTI ROKKANTNYUGDÍJAK, egyéb segílykék) - ami ugye nem a dolgozó magyar lakosság népességrobbanása miatt ilyen sok...
- 11% oktatás
- 9% közlekedés, távközlés, hírközlés
- 9% egészségügy
- 8,5% "Törvényhozó és végrehajtó szervek" - valószínűleg ebből nyúl le a legtöbbet legálisan az "elit"
- 8,1 % ÁLLAMADÓSSÁG KAMATKIADÁSAI - magyarra fordítva ez egyszerű sápot jelent a nemzetközi pénzügyi elit felé. Az adósságcsapdának köszönhetően még így is növekszik az adósságunk, ezt gyakorlatilag örökké fizethetjük, ha nem jön egy olyan kormány, amely hajlandó felülvizsgálni az államadósságot.
Nyilvánvaló persze, hogy minden tételben ott van az "elit" által lenyúlt, elsíbolt, elpazarolt összeg, ami kimutathatatlan, de a fenti arányok is beszédesek. Az oktatás, egészségügy, infrastruktúra egy szinten áll az államadósság törlesztésével és messze elmarad a segélyek és a nyugdíjak összegétől.
Egy hozzászóló 4 millió dolgozóval számolt - nos, nem állunk ilyen jól, 3,8 millió ember viszi a hátán az országot. (http://www.hirextra.hu/hirek/article.php?menu_id=2&article_id=51904)
Mindezt összefoglalva:
- 3,8 millió ember dolgozik és adózik is, annak ellenére, hogy munkájuk gyümölcsének kb. 20%-át tarthatják meg.
- további 3,2 munkaképes korú ember millió ember rokkantnyugdíjas, tartósan beteg, vagy munkanélküli - egy részük feketén dolgozik-üzletel, a maradék nyugdíjból vagy segélyből él... Általában nem túl jól.
- 1,6 millió öregségi nyugdíjas van, akik elvileg már betették a saját részüket a közösbe - más kérdés, hogy abból már semmi sincs.
- a maradék népesség fiatalkorú.
Vagyis: a dolgozni tudó és akaró népességből a sz.rt is kihajtják, amiből eltartanak egy jelentős, részben "ingyenélő" (bár nem jól élő) szociálisan lecsúszott csoportot (pl. a cigányság nagy részét), és a nyugdíjasokat, szavazógépnek. (Ne sértődjenek meg a nyugdíjasok - sajnos ők általában valóban könnyebben rászedhetők.) (E kijelentéstől elhatárolódunk – a nyugdíjasok jó része bőven megdolgozott azért a pénzért, még ha egy részük hülye is – a szerk.) Mindemellett a nemzetközi pénzhatalmat kiszolgáló szűk "elit" leveszi a maga hasznát, de az igazán nagy pénzek hiteltörlesztések, adómentesség, privatizáció formájában külföldre vándorol. A fiatal, agilis, értelmes, hazájáért tenni képes lakosságot pedig ellehetetlenítik - a cél, hogy ők távozzanak az országból (29 éves vagyok, nagyjából 10 ismerősöm ment külföldre 2006 óta, nem kevesebb. :( ). Csak az igáslovak és a szavazó koldusok maradjanak, hogy gond nélkül ki lehessen
semmizni az országot.
Szebb jövőt! (Adja Isten...)
Egy dolgozó magyar