Szevasztok, Kurucok!
Ma reggel a közép-magyarországi regionális híradóban láttam egy riportot, hogy Pesten 450 Ft-ért árulják a meggyet kilónként, és szerintük háborognak a termelők, mert csak 200 Ft/kg-os ár körül veszik át tőlük a meggyet.
Kérlek benneteket, tudassátok a pestiekkel, hogy ez bődületes hazugság, mert 60-80Ft/kg-os áron veszik át tőlünk, termelőktől a meggyet itt a Szamosháton.
Szerintem a riportban elhangzottakkal csak a fővárosiak agyába akarják verni, hogy ennyiért veszik át tőlünk.
Egyébként nekem és családomnak kb. 10-12 mázsa fürtös meggyem termett az idén, amit bárkinek eladnék akár 100-120 Ft/kg-os áron is, ha érte jön göngyöleggel, akár kis tételekben is.
Egyelőre nem szedjük, és arra biztatok minden termelőt, hogy egyrészt ne siessen a szedéssel, illetve előbb az esetleges vásárlóknak (városi háziasszonyok) adjon a terméséből, csak azután vigye a maradékot a felvásárlóknak.
Elegem van a felvásárlók és kereskedők mohó élősködéséből. Nem elég, hogy a kompenzációs felárat visszakapják az államtól, azaz a mi adónkból, hanem még egymással összebeszélve mesterségesen és irreálisan alacsonyan tartják a felvásárlási árakat, miközben nem ők metszenek a metsző szélben, nem ők görnyedeznek kaszával a fa alatt, nem ők permetezik a fákat, s nem ők izzadnak meg a 35 fokos hőségben, mikor szedik a meggyet. És még hazudnak is!
Budapestiek! Ne higgyetek a TV-nek! Nem kell 450 Ft-ot adni a meggy kilójáért, hanem akár 100 Ft-ért is megvehetitek, ha érte mentek vidékre! (Én legalábbis annyiért odaadnám, ha jösztök.)
Termelőtársaim! Ti pedig előbb az egyszerű vevőknek adjátok a terméseteket, s csak a maradékot a kapzsi felvásárlóknak.
Ne legyünk birkák! Halljátok!!!
Üdvözlettel:
Bélteki Csaba

beltek@freemail.hu

Üdv,
Vas megyében is 80 Ft-ért veszik át a meggyet, viszont 800-ért adják el, ld. a mellékelt hírt a szombathelyi TV tegnap adásából.

Fán marad a cseresznye?


Beérett a cseresznye és a meggy a vaskeresztesi határban. Annak ellenére, hogy jó lett a termés, a gazdák mégsem tudnak igazán örülni, mert a nyomott felvásárlói árak miatt a legszívesebben a fákon hagynák a termést.
Ma kora reggel már próbálkoztak a cseresznye szedésével, de az eső miatt abba kellett hagyni a fogyasztásra szánt gyümölcs betakarítását. Ám nem az időjárás a fő ellenség - mondják -, hanem az, hogy olyan alacsony árat kínálnak a meggyért, amennyiért leszedni sem érdemes. A vaskeresztesi gyümölcsösben leszedett meggy kilójáért 80 Ft-ot fizetett az egyik multinacionális áruházlánc, de a polcokon már 800 forintos ár szerepelt.
Amíg a kereskedők a termelőktől azt várják el, hogy önköltségi áron szállítsanak, addig a vevők számára szinte megfizethetetlen áron kínálják a magyar gyümölcsöt az üzletekben - mondják a termelők. Megoldás lehet a kialakult helyzetre a "szedd magad" mozgalom. Ebben a gyümölcsösben is gondolkodnak az akció bevezetéséről, így a termelő és a vevő is megtalálhatná számítását.


Adjon az Isten!

Most olvastam a meggytermelő sorstársam levelét. Én is a környéken élek, a szatmári síkságon. Lenne egy javaslatom neki, illetve a többi termelőnek.
Nálunk tavaly azt csinálták a termelők (akiknek maradt egy kis meggy), hogy hirdetések és ismerősök alapján kerestek vásárlókat Pesten.
Béreltek egy kisteherautót, és elvitték a meggyüket.
Olyan jó áron tudták eladni, hogy bőven megérte az autó és a ládák bérlése.
Egy szatmári olvasó

A meggy- és cseresznyetermelő magyar testvéreknek szeretném üzenni, hogy igen, a megoldásotok kulcsa az, hogy AZONNAL FOGJATOK ÖSSZE!!! Ne adjátok oda bagatell áron a terméseiteket! Nincs szükség közvetítőkre, strómanokra, hozzátok a terméseiteket fel saját magatok! Legyen eszetek!
Itt Pesten a lakótelepeket állandóan cigányok járják, hordják a gyümölcsöt kisteherautókon, hangosbemondókat használva hirdetik, amikor megérkeznek az árukkal. Ugyanezt Ti is meg tudjátok csinálni, és nagyon szívesen fogunk Tőletek direktben vásárolni. Egyébként is a piacokon is a magyar termelők termékeit keressük nagyon sokan.

Ősszel, amikor krumpli- és almaszezon van, akkor is jöttek teherautók fel Szabolcsból és az emberek a platóról vették meg tőlük a friss almát, burgonyát.
Inkább a hétvégi időszakok a jók, mert akkor többen otthon vannak, és használjátok ti is a hangosbemondókat, mondjátok el, kik vagytok, honnan jöttetek, mit hoztatok. Jó árakkal biztos vagyok benne, hogy sok vevőt tudtok magatoknak szerezni.

Találjatok ki jó szlogeneket, ilyesmiket pl.: „MEGHOZTUK VIDÉKRŐL A FRISS GYÜMÖLCSÖT! VEGYÉK MOST KEDVEZŐ, ALACSONY ÁRON A SZÉP GYÜMÖLCSÖT KÖZVETLEN A TERMELŐTŐL! VÁRJUK ITT LENT ÖNÖKET A KOCSINÁL, JÖJJENEK BÁTRAN!”

Valami kis ponyvás teherautó kellene nektek vagy személykocsi ponyvás utánfutóval, hogy gazdaságosan lehessen kihozni a bevétel / költség arányt!

NE HAGYJÁTOK MAGATOKAT KIZSÁKMÁNYOLNI! FOGJATOK ÖSSZE ÉS GYERTEK!
(Olvasó)

Érdekes és fölöttébb meglepő - valamint hazánkban teljesen szokatlan - módon valahogy képbe kerülnek bizonyos izraeli befektetők, akik - mit ad Isten - előre tudják, hogy az amúgy teljesen magyar kézben lévő bankok kicsinálnak egy hazai felvásárló céget. Még szerencse, hogy olyan jó lelkek, hogy hajlandók átvenni a tönkretett vállalatot, s így minden bizonnyal méltányos felvásárlási árakkal segítenek a magyar termelőkön, jó bért biztosítva az őshonosok köréből alkalmazott dolgozóknak - országunk és népünk javára.
Alább a Magyar Nemzet cikke, szerebcsére bátorkodik egy félmondat erejéig megemlíteni a valós okot és sejtetni az ügy mögött álló szereplőket (nem mintha anélkül nem tudtuk volna kitalálni). Tényfeltárásról persze szó sem lehet.