Nemrég üzleti úton jártam a Felvidéken, és ott arra lettem figyelmes, hogy az összes parkolóautomatára nejlonzsák van ráhúzva és le van ragasztva! Kérdeztem a tárgyalópartneremtől, hogy hol lehet fizetni a parkolást. Erre kiderül, hogy az egész országban megszüntették a parkolási dijat, mert alkotmányellenesnek bizonyult, ugyanis semmilyen szolgáltatást nem nyújt az emberek pénzéért! (Ld. itt.)
A kormány kiadott egy új rendeletet, mely szerint csak őrzött parkolóhelyen lehet pénzt szedni a parkolásért. Még egy érdekesség: az imént is emlitett baloldali, szocialista kormányuk eltörölte a vizitdijat, mert értelmetlennek bizonyult!
Hogyan lehet, hogy mi, akik a rendszerváltás idején megkezdtük a „gazdasági előrelépést”, most Szlovákia, Csehország és messze Románia mögött kullogunk? A szlovák üzletemberek véleménye szerint a magyar gazdaság mára teljesen el van cseszve, és a mostani rendszer csak tovább súlyosbitja a bajt.
KSH-adat: 2007 utolsó negyedévében, négy hónap alatt több mint 8.000 magyar cég és kisvállalkozás helyezte át telephelyét Felvidékre a kedvezőbb adózási lehetőségek miatt!
Erre a magyar kormány tárgyalt a szlovákokkal arról, hogy ők is emeljék az adókat, hogy ne legyen vonzó a magyarok számára az ottani adózás. A szlovákok csak röhögtek, és azt válaszolták, hogy náluk a gazdaság szuper jól megy (az alacsonyabb adók miatt), és most terveznek még egyet gyorsitani rajta azzal, hogy tovább csökkentik az adókat. És persze remélik, hogy ezzel még vonzóbb feltételeket teremtenek a magyar vállalkozások számára.
Lassan tényleg csak a nyugdijas marad itt adót fizetni.
Csak azt nem értem, hogy ezt a 'szarban az gazdaság: emeljük az adókat' dumát ki eszi még meg? Egy negyedikes általános iskolás is ki tudja számolni, hogy a mostani helyzetben, ha felére csökkentenék az adókat, akkor pont háromszor ennyi pénz maradna az állam zsebében. Ha ezt szeretnéd érteni, figyelmesen olvasd a következő bekezdést! Nem bonyolult, negyedikes matek, de azért tartsd a fonalat!
Most 79.8% az össz. adó Magyarországon (OECD-adat). Vagyis egy teljes gazdasági folyamat eredményeképp 80% az államé, 20% a tied (vagyis ezen osztozik a munkaadó és a munkavállaló). Számoljunk egy kicsit. Ha a 80%-ot felére, azaz 40%-ra csökkentik, akkor ugyebár 20% helyett 60% marad nálad. Háromszor annyi. Na most ezt a háromszoros pénzt senki nem varrja a párnába, hanem elkölti, ugye? Vagyis te veszel rajta nagyobb TV-t, meg nagyobb kocsit, a vállalkozó pedig beruházásra költi, - hogy a megnövekedett TV- és kocsiigényeket kielégitse - és persze ehhez alkalmazottakat vesz föl, ami mellékesen megszünteti a munkanélküliséget. Szóval a lényeg, hogy látszólag felére csökken százalékosan a kormány adója (80-ról 40-re), de ezt a fele adót háromszor szedi be ugyanannyi idő alatt (mivel háromszor annyit költ mindenki 20, helyett 60-at). Vagyis az adó bevétele az államnak ténylegesen másfélszeresére nőtt azonnal (félpénz háromszor), nem beszélve a járulékos hatásokról: munkanélküliség megszűnése, külföldre menekült magyar cégek visszatérése hazai adórezidenssé, külföldi tulajdonú cégek ide települése, a munkanélküliből dolgozóvá válók plusz adóbefizetései a segélyek kifizetése helyett. Arról még nem is beszéltünk, hogy háromszorosára gyorsulna a gazdaság - háromszor annyi út épülne például.
Ne menj messzire, csak nézz meg egy olyan országot, ahol a mienkhez képest töredéke az adó. Mondjuk Monaco jó kiindulás. Ott nem 80% az adó, hanem mindössze egy számjegyű! Amikor ott voltam, ebből a csekély adóból közpénzen a járdákat mosták éppen, úgy, ahogyan te az előszobádat mosod föl! Futotta belőle!
Na most, ha ezt egy negyedikes is ki tudja számolni, akkor nekünk vajon miért mossák az agyunkat a TV-n keresztül? Hogyan lehetséges, hogy egy épeszű ember 8 általánossal és 40-es IQ-val elkerüli az értelmetlen hiteleket és nem fogadja el, hogy ezen keresztül a bank tőkét adjon neki, amire természetesen kamatot vár? Hogyan lehetséges, hogy ugyanez az ember 9 évvel és egy közgázas (agymosó) diplomával később az birja mondani, hogy 'Magyarországnak külföldi tőkére van szüksége'?
Hogy a hazugságokat elhiggyük, kinek áll ez érdekében? Ezt most nem irom ide, de ha elmúltál negyedikes, és az agyadat elkezded arra használni, amire való (tudom, hogy nehéz, mert TV-t nézni könnyebb és persze a gondolkodásról tudatosan szoktatnak le minket, pár év és a matek érettségit is eltörlik talán), szóval, ha az agyadat elkezded arra használni amire való, akkor rá fogsz jönni!
(Olvasónktól)

Másik olvasónk irja: A matek szemléletes, a cikk irója csak azt nem vette figyelembe, hogy mi a helyzet a valóságban:
1., Aki nem tudja elkerülni az adófizetést, az befizet 80%-ot, ami mégsem 40% az állam szempontjából.
2., Aki el tudja egy részét sumákolni, az is befizet 40%-ot, mert teljesen azért nem lehet kibújni az adófizetés alól. Az igy megszerzett pénzt pedig ugyan úgy elkölti, mintha leadózta volna, csak ott lebeg a feje fölött, hogy az adóhivatal ha kideriti, akkor jól megbünteti.
Az egyszerű ember szintjén szerintem mindegy, mi van. Többsége úgyis elbűnözi az adót, mert kénytelen, kell a megélhetéshez.

Az kétségtelen, hogy egy bizonyos vállalkozási szint fölött - ahol már nem lehet csak úgy eltitkolni a jövedelmet, meg eltelefonálni és 'elbenzinezni' - nem lenne mindegy, ha kevesebb lenne az adóteher. Nyilván pozitiv lenne a hatása a kisvállalkozások és a dolgozók irányába is.
Nekem van a Felvidéken cégem, a magyar cégeim mind felszámolásban, igy némileg megismertem az ottani helyzetet.
A Felvidéken ügyvédek, könyvelők, 'cégszerviz' szolgáltató vállalkozások hada kimondottan az oda menekülő magyarok cégeinek és autóvásárlásainak a kiszolgálásából él. Nagyon sok munkájuk van!
Találkoztam ott olyan (magyarországi) magyarral, aki akkor egymaga 80 vállalkozást 'telepitett' át egyszerre.
Láttam ott olyan több ezer m2-es üres ipari ingatlanokat, amelyeket jelenleg ténylegesen nem tudnak kihasználni. Elhagyott laktanyák, tsz-ek, irodaházak, üzemek, stb. panganak az ürességtől. De nem annyira rossz a helyzet, mint azt akkor gondoltam, mikor kinyitották előttem az egyik kb. 3.000 m2 alapterületű, régebben irodaként használt, most teljesen üres épületet. Igaz, hogy az épület évek óta üres, le is van zárva az ajtaja, egy szék sincs benne, még fűtés sem, viszont minden helysége ki van adva! Mindegyik egy magyar vonatkozású szlovák cég bérleménye, 'ott végzi a tevékenységét'. Piaci áron vannak kiadva, annak ellenére, hogy senki nem csinál ott semmit - de kifizetik a 'telephely' bérleti diját hónapról hónapra. Nehéz kiadó bérleményt találni. Ami még nem dőlt össze, az szerintem mind ki van adva a határ mentén.
A bérbeadó a bérbeadás után befizeti az adót, aki céget alapit odaát, a könyvelők szerint az is befizeti az adót. Ő már igy is jól járt. És a tót állam jár a legjobban, mert neki fizetik az adót a semmiért. Különösebben nem is érdeklik a szlovák adóhivatalt a magyarok cégei. Amikor persze a magyar adóhivataltól érkezik a 'megkeresés' - mert ügye ők tehetetlenek ezzel szemben - akkor nagy az egyetértés, de ennyi. Nyugalom van.
Beszélgettem 8-10 könyvelővel eddig. Általában azt mondják, hogy az előző adórendszerben, amit a jelenlegi magyarországihoz hasonlitanak, a gazdaság sem működött, a cégeknek sem ment jól, a vállalkozók, akik tudtak volna adót fizetni, azok is mind trükköztek.
Most minden forditva van. Most is 'szépitgetik' a könyvelést, de egy bizonyos mértékig éri meg. Amig a kisvállalkozó az életviteléhez egyébként szükséges költségeket át tudja háritani a vállalkozására (telefon, utazás, stb.) addig csinálják. De számlát venni sincs ingyen, igy többség inkább befizeti az adót, nem olyan nagy a különbség, és akkor minden rendben van. Nyugodtan alszik.
Először meglepett, amikor szegedi vállalkozókkal találkoztam a könyvelőmnél. Jobban belegondolva nem olyan sok havonta-kéthavonta az az 500 km azért, hogy rendben legyenek az adóügyek. Nem kell hozzá nagyvállalkozónak lenni, hogy megérje.
Nyilván nem lehet egy belvárosi éttermet szlovák cégként működtetni, de nagyon sok pl. kereskedelmi, szolgáltató, tanácsadó stb. vonatkozású ügyletet lehet szlovák cégként csinálni. Akinek nincs különösebb oka hogy Mo-on vállalkozást nyisson, hülye ha itt adózik. Adót szerintem is kell fizetni, de ez ami itthon megy, azonos az '50-es évekbeli padláslesöpréssel.
A Felvidék magyar. Az üzletekben, éttermekben magyar rádió szól, az utcán mindenki magyarul beszél, a forintot is elfogadják, kevés a tót, és amiért nagyon szeretek kijárni, az, hogy az éttermekben sokkal jobb és több magyar ételt lehet enni, mint itthon. És jók a tót ételek is, mitagadás!
De az meglepő, hogy Bp-en egy 'igazi' Jókai babot nehezebben találok, mint a Felvidéken.
Nem szóbeszéd, a 'szlovák cég' tényleg megéri! Működtetése ugyan olyan, mint a magyaré, csak Szlovákiában kell könyveltetni és (kevesebbet) adózni. A könyvelő meg mindenki ugyan úgy beszél magyarul, mint pl. Kaposváron.
Annak ellenére hogy magyar TV-műsorokat néznek, ismerik a napi aktualitásokat Magyarország vonatkozásában, de nem itt élnek, csak hallják az eszement történéseket, mindenki azt kérdezi: 'Mi van nálatok?'.
Annak legyen magyar cége, aki nem tehet mást, vagy annak, akinek 'két anyja van'!