Olvasónk írja:
Kedves Kurucok!

Néhány napja a részben magyar tulajdonú Wizz Air egyik járatán utaztam. Az ingyenes reklámújságban örömmel vettem észre, hogy egy erdélyi város is a cég célállomásai közé tartozik. Sajnos örömöm nem tartott sokáig, mert majdnem agyvérzést kaptam, mikor elolvastam az alábbi írást.
A "Tirgu Mures"-ről (ez volna Marosvásárhely) szóló cikket egy román írta, és egy román fotós illusztrálta. Román szerzőtől egészen elfogadható lenne, ha nem lenne benne három mondat, amelyben egyszerre több kapitális marhaság található, ami magyarként és értelmiségiként is sértő.
1. 44. o.: "The rural yet tasty tasty Romanian cuisine first met the flavour of paprika and caraway 900 years ago, when Hungarians and their spices arrived in Transylvania."
"A rusztikus, de ízletes román konyha először 900 évvel ezelőtt találkozott a paprika és a kömény ízével, amikor a magyarok és fűszereik megérkeztek Erdélybe."
2. 46. o.: "Transylvania's great book of recipes was influected by the Austrian-Hungarian Empire, which the region was part of for centuries."
"Erdély nagy recepteskönyvére hatással volt az Osztrák-Magyar Monarchia, amelyhez a terület évszázadokig tartozott."
3. "[...] perhaps because Transylvanians lived under the occupation of the Austro-Hungarian Empire, and the region only became part of Romania in 1918."
"[...] talán mert az erdélyiek az Osztrák-Magyar Monarchia megszállása alatt éltek, és a régió csak 1918-ban vált Románia részévé."
Nos, nézzük ezt meg röviden.
1. A tájékoztató szerint tehát a magyarok 900 évvel ezelőtt érkeztek Erdélybe, azaz 1111-ben. Ehhez további kommentár nem szükséges, érdemes viszont felhívni arra a figyelmet, hogy ugyanakkor azt is állítja, a románok már javában Erdélyben voltak akkortájt (miközben tudjuk, hogy csak a 12-13. századtól kezdtek beszivárogni, azelőtt nyomuk sem volt). Ez a dákoromán kontinuitás-elmélet alapja, mely szerint a románok az őshonos nemzet Erdélyben, a magyarok csak barbár, megszálló ázsiai horda, akik uralma alól Trianonban szabadultak fel a szegény elnyomott románok.
2. Az Osztrák-Magyar Monarchia csak 1867-1918 között létezett ezen a néven, így aligha tartozhatott hozzá évszázadokig Erdély.
3. Ez az országrészünk továbbá de jure 1920-ban lett Románia része, addig csak a megszállás miatt de facto volt az, de talán nem is ez a legfontosabb itt, hanem az, hogy ismét a dákoromán hazugságot mantrázza a szerző. Megszállás alatt ugyanis nem az osztrákokat, hanem a magyarokat érti, Erdély alatt pedig az ott lakó románságot, azt sugallva, hogy a "román" Erdély nem jogosan tartozott a monarchiához (s azon belül Magyarországhoz sem). "Csak 1918-ban vált Románia részévé" - csak, tehát ennek már régen meg kellett volna történnie a szerző szerint...
E történelmi tényeket az egyetlen magyart sem tartalmazó szerkesztőgárdának is ismernie kellene, alapműveltség, vagy minimális utánajárással ellenőrizhető. Nyugaton a dákoromán elméletet tanítják, azonban a "magyar" cég vezetésének nem lett volna szabad hagynia, hogy a 44. oldalon ilyen hazug propagandát terjesszenek, továbbá, hogy a Magyar Királyságot meg sem említve a 46. oldalon "megszállásról" beszéljenek.
A román szerzőt talán nem is lehet hibáztatni ezért a cikkért, azt írta, amit tanult az iskolában, és amit a nemzete érdeke kíván. A nemzetközi szerkesztőgárdától sem várható el Kelet-Közép-Európa történelmének behatóbb ismerete. Ez a magyar illetékesek, név szerint Dankovics Attila marketing- és kommunikációs igazgató vagy a beosztottjainak a feladata lett volna.
Egyszerűen hihetetlen, hogy egy magyar tulajdonú cég sem áll ki a magyarság érdekeiért. Ezért tartunk itt, ahol tartunk, hiszen úgy tűnik, hogy Magyarország vezetői és leggazdagabb emberei nem magyar érzelműek, vagy nem törődnek a nemzet érdekeivel.
A szóban forgó oldalak:


(Kuruc.info)