Kedves Kurucok!
Mivel a Kuruc.infónak nagyon sok jó szándékú és tudatos olvasója van, segítséget szeretnék kérni egy nagyon jó kezdeményezés népszerűsítéséhez. Bösztörpusztán, a Magyarok Országos Gyűlésén találkoztam egy sráccal, aki Helyi Termék Magazin nevű újságot árulta. Belelapoztam, a cím azt takarja, amiről szól...

Mivel magam is csak helyben megtermelt és készített dolgokat igyekszem vásárolni, kicsit megálltam vele beszélgetni. Kiderült, hogy egy civil szervezettel adják ki az újságot. Sokan csak beszélnek, hogy mennyiféle sz@rral etetnek minket a multik, de mikor tudatosan kéne elkölteni azt a kicsi kis  pénzünket, akkor rohannak vásárolni a multihoz, mert 120 forintért a magyar paradicsom drága... Inkább a más klímán termesztett és agyonvegyszerezett import állattakarmányt veszik meg, mert az meg 99 forint… Aztán ha 10 év múlva gyógyszereken kell élni a sok máj-, gyomor- és vesebetegnek, akkor meg lehet szidni a gyógyszergyártókat… Miért nem lehet gondolkodni egy kicsit? A megoldás előttünk van! Helyi termékeket, helyben termett és előállított élelmiszert és javakat kell fogyasztani, vásárolni! Ez duplán hasznos, hisz ezzel a helyi embereket, a helyi gazdaságokat támogatjuk, nem a kaftánosokat. A magazin egyre bővülő számban gyűjti össze a helyi piacokat, egyfajta lista is található benne.

A magazin olyan embereknek szól, akiket pár lépés választ el attól, hogy életmódszerűen vásároljanak helyi termékeket. Sok-sok érdekes interjú és riport (kézműves borász, krémmézet készítő méhész, biotermelők, lekvárfőző nővérek stb.), valamint praktikus információk vannak a lapban (piacok, vásárok, fesztiválok, fogyasztóvédelem stb.), de sajnos, mint minden jó kezdeményezésnek, ennek is az értékesítési folyamat a leggyengébb lába. A srác szerint iszonyatosan nagy falak vannak a lapterjesztésben: vagy rengeteg pénz kell, vagy jó kapcsolatok. A LAPKER például a nettó eladási árból több mint 40%-ot levesz ilyen-olyan címen. A pénzre meg 3-4 hónapot kell várni. És a legdurvább, hogy az el nem adott példányokat visszavásárolhatod. Próbálták a MOL-kutakra és a CBA-s újságos standokra is bevinni, de ők is a LAPKER-en keresztül rendelik be az újságokat.
Most egy alternatív értékesítési hálózatot próbálnak kiépíteni. Bioboltok, helyi termék- és hungarikumüzletek, vinotékák és pálinkaszaküzletek, vásárcsarnokokban és piacokon fix üzlettel rendelkező kolbászos, gyógynövényes, sajtos stb. jelentkezését várják a terjesztéshez. Kiteszik a pultra, és ha valakinek megtetszik, megveheti. De szóba jöhetnek vásározó, piacozó termelők és kézművesek is. (Itt lehet jelentkezni: http://www.helyitermekmagazin.hu/Kapcsolat-o17 - a szerk.)
Én úgy gondolom, hogy hazánk visszavételéhez az első lépés kisöpörni a multikat, és erősíteni a gazdákat. Ez mindannyiunk érdeke! Én előfizettem az újságra, nem bántam meg és javaslom minden kedves Kuruc.infót olvasó embernek.
Azt mondta a srác, hogy szeptemberben és karácsony előtt fog megjelenni idén még 1-1 szám. Így a már megjelent júniusival együtt 3 szám lesz idén, aminek az előfizetése 1.650 forint, szóval nem nagy összeg. Tudom, hogy minden kérést nem lehet kirakni, de örülnék, ha ez az írás kikerülne a Kurucra, még akkor is, ha kicsit reklámíze van. De hát Ti írtátok, hogy magyar kezdeményezéseket ingyen is reklámoztok :)
Gergely
A szerkesztő megjegyzése: http://www.helyitermekmagazin.hu - ez az újság honlapja, itt ízelítőt lehet kapni a tartalomból, és elő is lehet fizetni a lapra. Aki a magyar termékeket szeretné népszerűsíteni, az csatlakozhat Facebook-oldalukhoz is.