Izrael Állam Nagykövetsége
Budapest
Fullánk utca 8.
1026
Ilan Mor nagykövetnek
Tisztelt Nagykövet Úr!
Levelemmel nem provokálni akarom Önt, és antiszemita sem vagyok. Úgy gondolom, jobb, ha ezt mindjárt tisztázom.
Hírportálok tudósítása szerint viszont Ön egy olyan kijelentést tett a zsidóság etnikai megítélésével kapcsolatban, mely felvet egy érdekes kérdést.
Amennyiben kijelentése nem úgy hangzott el, ahogyan azt idézni fogom, akkor, szíves elnézését kérve, érdeklődésem természetesen nem aktuális.
A tárgyra térve, az Ön kijelentése szerint „...a zsidóságot nem etnikai csoportként kell kezelni... ugyanúgy magyarok, mint bárki más, csupán a vallásuk különbözik...”
Ha az Ön kijelentése helytálló, miért nevezik rasszistának azon honfitársaimat, akiknek a zsidóság valamely okból nem szimpatikus? Ugyanis ha ők is magyarok, ahogy Ön mondja, magyar honfitársaim nem lehetnek rasszisták, antiszemiták meg végképp nem. Ha viszont rasszistának nevezik őket, akkor ezzel Önök igazolják a zsidóság magyarságtól különböző etnikumát, rasszát.
Természetesen egyértelmű, hogy kijelentésével – amennyiben az valóban így hangzott el – nem értek egyet. Ugyanis ezzel az erővel bármely más országban élő eltérő etnikum azzá „válik” egy idő után, ahova költözik, a genetika alapvető téziseit meghazudtolva.
Várva megtisztelő, konkrét, egyenes válaszát kérdésemre.
Üdvözlettel,
Dr. Nemes András