Tisztelt Kurucok!
Nem vagyok kifejezetten grafomán, de nem bírom szó nélkül hagyni ezt az aljas, felelőtlen tudatlanságot.
44 esztendeje foglalkozom amatőr szinten a XX. századi történelemmel, azon belül a második világégéssel. A német és a magyar hadseregben a következő alakulatok hordtak fekete egyenruhát: Wehrmacht páncélos haderő, Waffen SS páncélos haderő, AH SS testőrezred és a nyilas pártszolgálatosok (barna inggel). Használatban volt még az SS-nél, díszelgő, tiszti egyenruhaként.
A táborszolgálatos keretlegénység '44-ben új színű/szabású egyenruhát kapott, de ez sem volt általános. Az általánosan használt Wehrmacht- és SS-egyenruhák (úgy a tisztek, mint az alacsonyabb rendfokozatú állomány esetében) a jellegzetes, német zöldesszürke, ismertebb nevén csukaszürke színű, különböző árnyalatú posztóból készültek, a fentebb említett '44-es új egyenruhától eltérően, mely élénkebb színű, határozottan zöldes árnyalatú egyenruha (fűzöld) volt.
Ismert azonban, hogy a háborús témájú filmekben, még azokban is, melyek a stáb és a sajtó szerint a "legkörültekintőbb történelmi hitelességgel" készültek - talán a művészi szabadság jegyében - következetesen, de hiteltelenül, fekete uniformist húznak SS-zubbonyként a szereplőkre. Ezekben az "igen hiteles filmalkotásokban" láthattak fekete uniformisban magyar rendőrszázadost kizárólag a tisztelt "visszaemlékezők". A fekete uniformis a német haderőben a páncélos fegyvernem jelképe és kiváltsága volt.
Tehát annak valószínűsége, hogy a gettólakók Kassán, a gettóban akár német, akár magyar fegyverest fekete egyenruhában láttak, a nullához konvergál. Az pedig, hogy dr. Csatáry ott és akkor feketében volt, a háború óta gyártott hollywoodi agymosás és a fantázia szüleménye.
Végül bizonyságképpen küldök egy eredeti, háborús, színes képet a hétköznapi SS-egyenruháról.
Jó egészséget!