Az alább látható egyórás film főszereplője vitéz Sebő Ödön (Nagykanizsa, 1920. július 17.) magyar katonatiszt, főhadnagy. 1944 őszén a 32. hegyi határvadász zászlóalj egyik tisztjeként embereivel hatalmas túlerő ellen védelmezte a Gyimesi-szorost.
1944. szeptember 23-án a szovjet hadsereg, az áruló oláh haderővel együtt két helyen is átlépte a magyar határt. A 2. magyar hadsereg rövid, elkeseredett csatákban vereséget szenvedett. Ugyanakkor azonban a Csíki-havasokban, a Gyimesi-szorosban és környékén még tartotta magát és védte az ősi határt a 32. hegyi határvadász zászlóaljhoz tartozó harccsoport, Sebő Ödön főhadnagy parancsnoksága alatt. Hősiesen és olyan sikeresen harcolt, hogy a szovjet parancsnokság nagy erőket sejtett Gyimesbükk környékén.
Az ezeréves határnak ezt a szakaszát Sebő Ödön mihályszállási és gyimesbükki őrse próbálta megvédeni a rázúduló, aránytalanul nagyméretű szovjet túlerővel szemben. A gyimesi harcok három hétig tartottak. A Keleti-Kárpátok átjáróiban már mindenhol betörtek a szovjet csapatok, de Gyimes még mindig tartotta magát.
A Gyimesi-szorosból való kitörés után Sebő Ödön a 22. gyalog tábori pótezred zászlóaljának parancsnokaként a rábízott katonákat továbbvezette a Székelyföldön, Felvidéken, Csehországon át Németországig, állandó harcban, „halálra ítélt zászlóaljként".
2003-ban Sebő Ödön közreműködésével, Osgyáni Gábor rendezésében 60 perces dokumentumfilm készült Hegyivadász a Kárpátokban (Gyimesi-szoros, 1944) címmel.
A hős főhadnagy a következő évben, 2004. május 9-én visszaadta lelkét a Teremtőnek.
Gyimesbükkön mellszobor és kopjafa őrzi emlékét:
Zoom
Fotó: Horváth Ferenc, www.erdely-szep.hu

Ha valakinek esetleg nincs, és nem is lesz ideje megtekinteni az egyébként gazdag illusztrációs anyaggal is rendelkező összeállítást, de rá tud szánni két és fél percet, nézze meg 52:02-től 52:30-ig, hogyan őrzik ma is a felszabadító honvédség emlékét az ősi magyar határ közelében élő emberek...
(Törölték a YouTube-ról, de most újra elérhetővé tettük:)
 
(Szöveg: Wikipédia korrigálva, videó: olvasónktól)
Ajánlott honlapok: