Képgaléria alább
Advent első vasárnapjának előestéjén a Jobbik XI. kerületi szervezete ismét, immár hetedik alkalommal állított kettős keresztet Budapest egyik legforgalmasabb csomópontjában, a Móricz Zsigmond körtéren. A rendőr elvtársak aránylag kevesen voltak – legalábbis a láthatók , nem lőttek és nem permeteztek.
A karácsonyváró advent kezdetén fölállított kereszt megáldása és a beszédek elhangzása előtt Dévai Nagy Kamilla előéneklésével a mintegy 450-500 résztvevő elénekelte a Himnuszt. A művésznő az esemény folyamán több vallásos éneket is előadott.
Novák Előd, a Jobbik alelnöke, a keresztállító misszió hajdani elindítója, műsorvezető bevezetőjében kijelentette: a keresztállítást a Jobbik valódi városmissziós cselekedetnek tartja, mert a kereszt fölkiáltójel az elgépiesedett világunkban, s ezért nem engedjük meg azt, hogy egyesek ezt a jelképet bezárják a templom falai közé. A kettős kereszt állítása egyben hazafias küldetést is jelent - mondta Novák Előd.
Dévai Nagy Kamilla vallásos éneke után Ungváry Zsolt újságíró, író fölszólalásában hangsúlyozta, hogy a magyar emberek számára nem idegen a kereszt, hanem az otthonosságot jelképezi, akárcsak a Himnusz, az Árpád-sávos lobogó vagy a turulmadár. Vannak, akiket zavar a kereszt, de én szeretem a keresztet, már csak azért is, mert az ősidők óta napjelkép is. A kereszt a szeretet és az örök élet, mondta Ungváry Zsolt.
Csuka Tamás református püspök beszéde elején kijelentette, hogy hálás szívvel köszöni a fölkérést, majd a keresztnél, mint jelképnél maradva hangoztatta: Ebben az országban van egy olyan réteg, amely másoknak, a magyarok többségének mondja, hogy vegyétek föl a keresztet, miközben ők jól élnek, egyáltalán nem kívánják kivenni részüket a nehézségekből. A püspök emlékeztetett arra is, hogy az Emberi Jogok Európai Bizottsága e hónap elején úgy döntött: le kell venni a feszületet a közintézmények falairól, mert az irritálhatja a másként gondolkodókat. Ezt nem hagyhatjuk, mondta Csuka Tamás, majd fölidézte Szent Pál apostolt, aki arról ír, hogy a keresztről szóló beszéd megbotránkoztatta a zsidókat. De eljön majd a kereszt diadala, amikor Lenin, Sztálin, Gyurcsány és Bajnai elvtársak egyaránt térdelnek Krisztus keresztje előtt, mondta a református püspök, majd Isten áldását kérte a jelenlevőkre és az egész magyar nemzetre.
Brückner Ákos Előd ciszterci plébános ezután megáldotta a Móricz Zsigmond körtéren fölállított kettős keresztet. Beszédében a plébános elmondta: mi, magyarok büszkék lehetünk arra, hogy vannak olyan, az összetartozásunkat is jelképező polgári kezdeményezéseink, mint például ez a keresztállítás. Immánuél! Velünk az Isten! És legyen menedékünk is az ellenségeinkkel szemben, jelentette ki Brückner Ákos Előd, majd az adventi koszorút is megáldotta.
Musits Antal római katolikus érdemes esperes Szent Lukács evangéliumának advent első vasárnapja idején szokásos igéjével biztatta a keresztet állító és tisztelő magyarságot: „Akkor majd meglátják az Emberfiát, amint eljön a felhőkben nagy hatalommal és dicsőséggel. (…) Nézzetek fel, emeljétek fel fejeteket, mert elérkezett megváltásotok. (…) Virrasszatok hát és imádkozzatok szüntelenül”.
A keresztállításon részt vevő lelkészek végül sorban megáldották a jelenlevőket, áldást kértek a magyar nemzetre, majd végül ismét Dévai Nagy Kamilla előéneklésével a Szózattal ért véget az esemény.
A Keresztény Úriemberek Társasága rumos teával, több részvevő pedig süteménnyel kínálta a többieket, sokan mécsest és gyertyát gyújtottak a fölállított kereszt tövében. A következő három szombaton ugyanúgy 16 órakor kerül sor a közös gyertyagyújtásra a Móricz Zsigmond körtéren.
Hering József




Novák Előd volt a levezető

Dévai Nagy Kamilla hozta kitűnő formáját

Csuka Tamás református püspök


Brückner Ákos Előd helyi plébános szentelte fel a keresztet

Az adventi koszorút megáldotta (a szószék mögött balra Ungváry Zsolt)

Musits Antal é. esperes

Papi áldás




Fényképek: Dokumentátor
(Kuruc.info)