A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom nógrád-gömöri tagszervezetei emléktúrával emlékeztek meg az 1919-es csehkiverés magyar hőseire.



2010. január 30-án 9 órakor mintegy 50-60 fő (talán éppen 64) találkozott a balassagyarmati vasútállomáson, hogy vonatra szállva elutazzanak Magyarnándorba, az emléktúra kiindulási pontjára. A magyarnándori vasútállomáson az időközben zászlókat bontó vármegyéseket egy zöld Nissan, valamint két más típusú rendőrautó várta. Figyelembe véve, hogy egy emléktúráról van szó, ezt furcsállták a résztvevők, s hangot is adtak véleményüknek.
Az emlékezők karavánját egy rendőrautó vezette, s a menet végén is a rendőrség gépjárműve haladt.



A falut elhagyva, pár száz méter megtétele után a túra útvonala egy erdős, kietlen részen folytatódott. Ide az időközben helyenként már térdig érő hó miatt nem követték a rendőrök az emlékezőket.



A túra ezen szakasza beszélgetéssel telt, határon túli (Felvidékről és Délvidékről is voltak hazafiak) és csonkaországi vármegyések, szimpatizánsok osztottak meg tapasztalataikat. Aztán ahogy a hófúvás erősödött és egyre nőttek a megtett kilométerek, úgy halkult el a túrázók többsége. Az átázott ruha, a viszontagságos időjárás, a kisebb-nagyobb emelkedők igazi próbatétel elé állították a megemlékezőket, amelyet minden résztvevő panasz és siránkozás nélkül, összeszorított fogakkal teljesített. A város előtt egy-két kilométerre sikerült újra műútra csatlakozni, s Balassagyarmat határában már forró teával vártak a túrázókat.



A Civitas Fortissima-szobor mellett elhaladva a városháza homlokzatán elhelyezett emléktáblához vonult az emlékezők hada, ahol Tulai László, a Civitas Fortissima Baráti Kör alelnöke szólt a megjelentekhez. Beszédében kis történelmi visszatekintő után megköszönte, hogy ily módon is megemlékeztek a csehkiverő hősökről. Ezután Zagyva Gy. Gyula, a HVIM elnöke mondott beszédet. Kiemelte, hogy a jövő generációjának feladata lesz, hogy az olyan hősökről, mint pl. a Rongyos Gárda tagjai, vagy a csehkiverő balassagyarmatiak, méltóképpen emlékezzenek, hogy kerüljenek be a köztudatba, illetve a tananyagba.
A beszédeket koszorúzás követte, majd a helyi moziban levetítették a Civitas Fortissima c. filmet.
A megemlékezésen részt vettek a HVIM balassagyarmati, salgótarjáni, egri, budapesti, felvidéki, soproni tagjai.
(hvim - jsm)