A jó Bolgár úr
Másodfokon is pert nyertek a Kruchina testvérek a Klubrádió és műsorvezetője, Bolgár György ellen. A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta a Fővárosi Bíróság ítéletét, amely első fokon kétmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a műsorvezetőt és a kereskedelmi rádiót. A Megbeszéljük című műsor zsidó vezetőjét egyébként a Kuruc.info betiltását lelkiismeretesen sürgető, csak nevében "Magyar" György védte a tárgyaláson.
Az eljárásra a testvérpár indoklása szerint az őket „személyiségi jogaikban súlyosan sértő műsorvezetői magatartás miatt” került sor, és a korábbi eljárások keretében Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos és az ORTT panaszbizottsága elmarasztalta, a Fővárosi Ítélőtábla pedig jogerősen helyreigazításra kötelezte a Klubrádiót és Bolgár György szerkesztőt.
A Kruchina testvérek akkor kerültek reflektorfénybe, amikor Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének nyilvánosságra kerülése után tüntetőket és ártatlan járókelőket bántalmaztak a rendőrök. Kruchináék 2006. szeptember 21-én tartottak hazafelé egy Kossuth téri tüntetésről, amikor – ahogy azt az Indexnek akkor nyilatkozták – felszólítás nélkül támadta meg őket egy osztag maszkos rohamrendőr. Később kábelkötözővel bilincselték meg a kezüket, és a X. kerületi rendőrkapitányságra szállították őket. Szerencséjük a szerencsétlenségben az volt, hogy a rohamosztagosok bántalmazása előtt találkoztak és beszélgettek az AP hírügynökség két fotósával: később ők tanúskodtak is Vince és Károly mellett. Ezután kezdték el akkor még kilátástalannak tűnő emberi jogi küzdelmüket.
Ilyen előzmények után, 2007. március 15-ét követően a Klubrádió „Megbeszéljük” című műsorában egy névtelen betelefonáló közölte, hogy látta a TV2 élő adásában Kruchina Károlyt, amint bontotta a balettintézet állványát és barikádot épített belőle. Ez hazugság volt: a testvérpár akkor Németországban tartózkodott, ezt szállásadóik igazolták is az Index újságírójának. Sőt, amikor a portál riportere Bolgár Györgynél érdeklődött a betelefonáló kilétéről, akkor a műsorvezető nem fedte fel hallgatóját, ám a továbbra is névtelen rágalmazó ezek után maga hívta fel az indexes oknyomozót, csak hogy további – szintén alaptalan – vádakat fogalmazzon meg. „Azóta sem derült ki, hogy Bolgár úr miért védte ennyire azt, aki ekkora kárt okozott neki” – mondta az MNO-nak Kruchina, aki úgy látja, az ügyben szimbolikus szerepet vállaló műsorvezetőt „ugyanúgy magunk mögött hagyhatjuk, mint az elmúlt nyolc esztendőt Lendvai Ildikóstul vagy Kiss Péterestül”.
Közölte: félelmetes az analógia a névtelen betelefonálók és a símaszkos rendőrök között. „Számtalan városi legenda kering drágabolgárúr szervezett betelefonálóiról, de ezeket ugyanúgy nem tudja bizonyítani senki, mint ahogy valószínűleg Gyurcsány Ferenc szerepe sem tisztázható egyértelműen a 2006. október 23-i rendőrattakban és a tévéostromban” - tette hozzá.
(MNO nyomán)
Kapcsolódó: