Bűnszövetkezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntettére és egyéb bűncselekményekre, főleg okirat-hamisításra módosulhat a vád Zuschlag János és társai ügyében – nyilatkozta lapunknak Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun megyei főügyész helyettese. (A közbeszédben ilyen esetekre alkalmazzák a maffia-bűncselekmény kifejezést.)

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a Zuschlag János és társai elleni nyomozás alkalmával elrendelt házkutatások során kábítószergyanús anyagot talált az egyik gyanúsítottnál – közölte Szabó Ferenc, a megyei főügyész helyettese. Mint azt a Magyar Nemzet is megírta, előkerült egy videokazetta is, mely alapján újabb bűncselekmény elkövetésének gyanúja merült fel.

Szabó Ferenc megerősítette a Bács megyei napilapban, a Petőfi Népében megjelent információt, mely szerint kábítószergyanús anyagot találtak a Zuschlag-ügy egyik gyanúsítottjánál tartott házkutatás során.

„A kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt kezdeményezett eljárást leválasztottuk az ügyről, és a Kiskunhalasi Városi Rendőrkapitányság folytatja a nyomozást, és már gyanúsítottként kihallgatták a terheltet" – mondta el a megyei főügyész helyettese.

Mint azt a Magyar Nemzet is megírta, az alapítványi pénzek ügyében indított nyomozás során tartott házkutatásnál egy olyan videokazetta is előkerült, amelyen a felvétel alapján befolyással üzérkedés gyanúja merül fel. A felvételről az derül ki, hogy az egyik személy segít pályázati pénzhez jutásban, de vissza kell osztani belőle meghatározott százalékot.

Bűnszövetkezetben elkövetett csalás?

A befolyással üzérkedés gyanúját is egyelőre ebben az ügyben vizsgálják, de csak később derül ki, hogy elkülönítik-e. „Az egyetlen kapocs az ügyben, hogy személyi átfedések vannak" – mondta Szabó Ferenc. A főügyész-helyettes ezzel kapcsoaltban a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy akár bűnszövetkezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntettére és egyéb bűncselekményekre, főleg okirat-hamisításra módosulhat a vád Zuschlag ügyében. Szabó Ferenc közölte, hogy hét embert már kihallgattak, egy gyanúsított szökésben van.

A nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, melynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanúja miatt több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt.

Nem tudnak elszámolni

A nyomozás során kiderült, a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 50 millió forint pályázaton nyert pénz „rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni.

Zuschlag János, aki a nyomozás eddigi adatai szerint egyértelműen gyanúsítható azzal, hogy utasításokat adott az érintett egyesületek és alapítványok munkatársainak, jelenleg az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezető elnöke, a megyei közgyűlés tagja, a szocialista párt kiskunhalasi szervezetének elnöke.

Tiltott pártfinanszírozás? Egyelőre csak MSZP-s államtitkárok voltak kénytelenek Kecskemétre látogatni, hogy tanúvallomást tegyenek a Zuschlag-ügyben, azonban nem kizárt, hogy az ifjúsági pénzek elosztásáért felelős egykori minisztert, Gyurcsány Ferencet is eléri majd a nyomozás – írja az Index. A portál úgy tudja: az ügyben eljáró ügyészek a magyar politikai életben példátlan vád bejelentését tervezik. Két éves nyomozás és legalább száz ember kihallgatása után felvetődött: a volt szocialista képviselő, Zuschlag János és hat társa ellen bűnszövetkezetben elkövetett csalásra módosítsák a vádat. A kiszélesedő vizsgálatban során még a vádlottak köre is szélesedhet. A korábbiak mellett tiltott pártfinanszírozás vádja is felmerülhet a Táncsics Mihály Alapítványtól kapott pénzek miatt – véli az Index, és forrásaira hivatkozva azt írja, hogy a Fiatal Baloldal, a FIB könyvelését házkutatás során le is foglalták, és kiderült, hogy a szervezet a kérdéses időszakban nem készített költségvetési mérleget sem. A jelek szerint az ügyészek komolyan veszik Ocsovai Tamás, a sporttárca egykori helyettes államtitkára tanúvallomását, amelyet 2007 májusában tett. Az egykori GyISM alkalmazott a jegyzőkönyv szerint azt állította a nyomozóknak, hogy "a miniszter dolgozó szobájában minden hét elején volt egy informális egyeztetés". Ezen "a miniszter, a politikai államtitkár, azaz Mesterházy Attila, az MSZP ifjúsági és sport munkacsoportjának vezetői vettek részt, név szerint Ujhelyi István, Arató Gergely, szerintem volt olyan, hogy Zuschlag János". A jegyzőkönyv ugyan nem nevesítette Gyurcsány Ferencet, de a döntéshozatalokról beszélve többször utalt az egykori sportminiszter szerepére is. Az Index megkérdezte az egyik érintettet az informális egyeztetésekről. Az államtitkár azt állította, hogy Ocsovai állításai nem igazak, az ügyészségen is azt hangoztatta, hogy a miniszter szobájában személyesen pályázati döntést soha nem hoztak.


(MNO)