Az 1921-es nyugat-magyarországi szabadságharc kirobbanásának évfordulóján, augusztus 28-án (kedd) 18 órától megemlékezést tart a Jobbik a budapesti Farkasréti temetőben, ahol egy hősi halott rongyos gárdistának, Vámossy Tibornak szobra is jelzi a sírját – tájékoztatta hírportálunkat a már hagyományossá vált megemlékezést szervező Novák Előd Jobbik-alelnök.

Elesett Nyugat-Magyarországért
A társadalmilag megbecsült, de államilag üldözött, hivatalosan sosem létezett gárdák közt párhuzamot von beszédében Mészáros István, az Új Magyar Gárda főkapitány-helyettese. Felszólal Zagyva Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője, a HVIM alelnöke és Gőbl Gábor, a Jobbik soproni elnöke, önkormányzati képviselője, valamint Balogh Gábor történész, a jobbegyenes.blog.hu publicistája, közreműködik Vári Kovács Páter színművész.
Trianon döntéshozó urai Nyugat-Magyarországot is el akarták csatolni – szövetségesünkhöz, Ausztriához. De akadt egy maroknyi hazafi, akik fellázadtak az igazságtalan döntés ellen. A Rongyos Gárda: egyetemisták, gazdalegények, veterán frontkatonák, volt különítményesek, magyarok, németek, horvátok, bosnyákok, albánok harcoltak az országrész megmaradásáért. Hősies küzdelmük legendás diadalokon keresztül a híres, kikényszerített népszavazásig vezetett, ahol Sopron a leghűségesebb magyar városnak bizonyult.
Zoom
A nyugat-magyarországi felkelés halottja, Vámossy Tibor temetése (1921)
A megemlékezésen megkoszorúzható hősi emlékmű Vámossy Tibor sírja fölött található, aki az ’56-os pesti srácokhoz hasonlóan harcolt az idegen megszállás ellen. 19 éves műegyetemista volt, a szobra azt ábrázolja, ahogy halálos sebet kapva épp kiejti kezéből a könyvét. Ez persze csak jelképes, hiszen a Rongyosok a nevüket is onnan kapták, hogy sokszor még cipőjük sem volt. Az elhanyagolt, rossz állapotban lévő (az 1945-ös kitörésben is találatokat kapott) emlékmű eredeti állapotának helyreállítása és egy információs tábla kihelyezése érdekében a Jobbik előrehaladt egyeztetést folytat a felkutatott családtagokkal, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsággal, valamint szakértőkkel.
A megemlékezés időpontja: augusztus 28. (kedd), 18 óra
Helyszín: Budapest, Farkasréti temető (a Németvölgyi úti főbejárattól 200 méterre - balra, felfelé - lévő Rongyos-síremléknél), megközelíthető a Széll Kálmán térről 59-es villamossal vagy a Ferenciek terétől 8-as busszal.

Vámossy Tibor sírja - A Rongyos Gárda emlékműve nagyobb térképen való megjelenítése