A Jobbik szerint az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága szégyenteli döntést hozott, amikor elutasította, hogy a parlament határozati javaslatot hozzon a turáni rokon népek napjáról.
Vona Gábor pártelnök-frakcióvezető a testület hétfői ülését követő sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy frakciójuk korábban támogatta a finnugor rokon népekről szóló határozati javaslatot, csupán annyi feltételt szabtak, hogy az a finnugor nyelvrokonsággal rendelkező népekről szóljon.
Ismertetése szerint a Jobbik márciusban azt kezdeményezte, hogy az Országgyűlés a "sokkal régebbi és sokkal több tudományos, kulturális bizonyítékkal felvértezett alternatív elmélet", a turáni rokonság kapcsán is hozzon egy határozati javaslatot.
A frakcióvezető elmondta, a bizottság meghallgatta az érveit, de a szavazás során a kormánypárti többség és a szocialisták is tartózkodtak. Vona Gábor szerint ezzel az ügyben korábban egyértelmű ígéretet megfogalmazó kormánypártok elveszítették a szavahihetőségüket, miközben nemet mondtak a magyar társadalom jogos igényeire is.
(MTI nyomán)
Frissítés: Képviselő Vágta: "A turáni sztyeppén éltek a finnugorok"
A Képviselő Vágta arról faggatta a képviselőket, hogy a turáni vagy a finnugor rokonságot tartják-e mérvadónak. A jobbikosok turáninak, a szocialisták finnugornak vallják magukat, a fideszesek pedig nem tudják hova tartoznak.
2. frissítés: Vona Gábor: Inkább bizonytalan finnugor lett az MSZP és a Fidesz - gyáva nemet mondtak