Újfent megrongálták Szombathely első magán Trianon-emlékhelyét. A Pelikán park szélén ezúttal a turulszobrot döntötték le. A Nyugat.hu beszámolója.
"Miért csak most jön ki a rendőr, miért nem éjszaka járőröznek, amikor még tenni lehetne valamit?!" – mérgelődik mellettem egy biciklis férfi. Bemutatkozik, majd közli, nyugodtan írjam meg, Bajor Istvánnak hívják, vállalja a véleményét: "Mert itt az SZTK-kereszteződésben a Horthy-korszakban is csendőrök álltak, Rákosi idejében, majd Kádár-korban is mindenkor járőröztek errefelé, csak most nem. Ilyenné lett Szombathely, semmi közbiztonság nincs."
Zoom
A 18-as honvéd út 7. alatt épülgető magánemlékmű megálmodója, dr. Csorba Boldizsár sem érti, kinek szúrta a szemét a magyar eredetmondák mitologikus madara. Pénteken még biztosan a helyén állt – mondja. A hétvégét a Balatonon töltötte, ezért csak ma délben, miután hazatért, vette észre, hogy valaki csúnyán megrongálta az emlékmű egyik fő ékét, a magyarság impozáns jelképét. Miután meglátta mi történt, azonnal értesítette a rendőrséget.
Zoom
- Ragasztva volt?- kérdezi mellettünk a rendőr.
- Minek lett volna? - kérdez vissza Boldizsár bácsi - Egy 3,5 mázsás szobrot nem olyan egyszerű kibillenteni a helyéről. Attól sem kellett tartani, hogy elviszi a szél.
Találgatjuk hát mi is, hogyan kerülhetett szegény turul a kőtalapzat mögé, le a földre. Talán autóval, a parkolóból, ha kötelet köt az ember a madár nyakára, lendületből elrántja?! – mérlegeljük a fotóssal. Önök szerint?
Zoom
Mindenesetre nem ez az első rongálás, ami az emlékművet az utóbbi időszakban érte. Tavaly decemberben, 31-ére virradó éjjelre eltűnt egy kerámia Krisztus-fej és összetört egy carrarai márványból faragott kereszt is. (Az emlékmű állítása egyébként különböző lovagrendeknek és 56-os szervezeteknek köszönhető, lejegyezni sem bírjuk, olyan sokan vannak: az 56-os Nemzeti Párt, 56-os Magyar Nemzetőrség, 56-os Lovagrend Vitézi Rend, Magyar Vidék 56-os Szövetség, az 56-os Szövetség Vas Megyei Szervezete, Szent Korona Rend).
Zoom
A turult visszaállítják a talapzatára így, csorbán, félig összetörve, csonka szárnyakkal és fej nélkül is, nyakában egy táblával: "ilyen a szombathelyi közbiztonság" – mondja szomorúan a 83 éves férfi. Hogy akik eztán erre járnak, és ránéznek a csonka turulmadárra, lássák "mi megy ebben a városban". Mindenesetre - tudjuk jól - a Pelikán park környékén nem ez lesz az első madártorzó. Ott van szegény márvány Pelikán, amely évek óta fej nélkül árválkodik a róla elnevezett park közepén.
(Nyugat.hu)