Holo-terrorban egyensúlyozva:
nem mindegy, mit mondunk, hová lépünk...
Magyarországon is útjára indul a Stolpersteine - Emlékező macskakövek elnevezésű holokauszt-projekt, amelynek keretében Günter Demnig német "művész" macskakőhöz hasonlító holokauszt-réztáblácskák betonba gyomlálásával dúlja fel utcáinkat, nehogy a békés sétálók egy percet is bűntudat nélkül tölthessenek el, és nehogy gyerekeink holovarázs nélkül nőhessenek fel. Németország már tele van a holokauszt-biznisz ezen újabb találmányával, fővárosunk felcicomázását hétfőn kezdik.

Günter Demnig betonkockára applikált réztáblácskákba vési a hagyomány szerint elhurcoltak nevét, születésének és deportálásának időpontját és állítólagos meggyilkolásának helyszínét. A macskakőre emlékeztető műveket az áldozat utolsó, szabadon választott lakhelyének bejárata előtt illesztik a járdába.

A Stolpersteine ("Botlatókövek") elnevezésű projekt Kölnben indult, és 1997 óta Németországban már több mint tízezer ilyen táblácska készült. Az akció célja, hogy az áldozatok neve ne merüljön feledésbe. "


Neki sincs jobb dolga


Minden macskakő két elemből áll: egy felirattal ellátott rézlemezből, valamint egy kőhasábból, amelyre a lemez illeszkedik, ezt a részét betonozzák a járdába. Annak neve és adatai, akire a macskakő emlékeztet, a lemezbe vannak vésve, azzal a felirattal, hogy "Itt lakott" ("Hier wohnte"). Egy-egy kő elhelyezését adományokból finanszírozzák.

A projekt magyarországi bevezetésének ötletgazdája és a projekt vezetője Berger Ágnes, Berlinben élő pszichológus és kultúrmenedzser, aki évek óta foglalkozik a kollektív emlékezet identitásformáló hatásával, a holokausztra való emlékezés új formáival, a német és a magyar múltfeldolgozás stratégiáival. A projekt megvalósításába egy német és egy magyar intézményt vont be: az együttműködő partner a 2B Galéria és a kölni NS-Dokumentationszentrum.

Az első magyarországi "emlékező macskaköveket" pénteken helyezik el Budapesten: Rónai Béla állás nélküli tisztviselő (Ráday u. 5.), Vidor (Weisz) Oszkár cipészkellék- és textiláru-kereskedő (Ráday u. 25.), valamint Pollák Imre fűszerkereskedő (Ráday u. 31.) egykori lakhelyénél. Günter Demnig áprilistól augusztusig háromszor látogat el Magyarországra, és országszerte hasonló köveket rak le.

(Múlt-kor - MTI nyomán)

Kapcsolódó:
Olvasó: cigányokat a holo-réztáblákra!

Olvasó: miért nem saját halottainknak teszünk ki emléktáblákat?


Olvasói ötlet: holokauszt-szemüvegek