A III. kerületi Jobbik, folytatva adventi keresztállítási misszióját, idén is két helyszínen állított apostoli kettős keresztet. Sajnos - a kerület polgármesterének nyomására - idén már a fővárosi kezelésben lévő területekre sem kaptak közterület-használati engedélyt, ezért mind a Flórián téren, mind Békásmegyeren számítani kell a retorziókra, melyet azonban vállalnak annak érdekében, hogy emlékeztetni tudják bevásárlási lázban szenvedő felebarátainkat: ez a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe.
A kereszteket idén is ifj. Hegedűs Loránt református lelkész áldotta meg.
Frissítés: íme Bús Balázs fideszes polgármester birtokunkba került hivatalos levelezése és álszent érvelése:






Novák Előd néhány nappal ezelőtt foglalta össze a Jobbik álláspontját az ügyben, a felvetett teológiai vonatkozású kérdésekről ez olvasható írásában:
Keresztállítási missziónkat sok településen nem engedélyezi a politikai vezetés. Igyekeznek tiltott jelképnek nyilvánítani a keresztet, vagy legalábbis közterületi felállítását akadályozni, „mi azonban a megfeszített Krisztust hirdetjük. Ő a zsidóknak ugyan botrány, a pogányoknak meg ostobaság, a meghívottaknak azonban, akár zsidók, akár görögök: Krisztus Isten ereje és Isten bölcsessége.” (1Kor 1,23-24)
Dr. Kiss Imre szeged-csanádi rk. püspöki helynök a Jobbik szegedi keresztállításán 2004-ben ezt mondta: „Advent, karácsony... és kereszt? Hogy jön ide a kereszt? Miért nem karácsonyfát és Betlehemet állítunk? Nem rontja le hangulatunkat egy keresztfa? Nem! A kereszt advent-karácsony legmélyebb értelmére mutat rá. Ha karácsony a szeretet ünnepe – hát a legnagyobb szeretet a kereszten mutatkozott meg. Aki karácsonykor megszületett, annyira szeretett bennünket, az embert, hogy életét adta értünk. Senkinek sincs nagyobb szeretete annál, mint aki életét adja másokért.”
A Jobbik adventi keresztállításán fogást keresők rendszeresen felteszik e kérdést: miért nem karácsonyfát és Betlehemet állítunk inkább? A kereszt azonban elsősorban nem a húsvét, hanem a kereszténység jelképe. Mi pedig pont arra kívánjuk felhívni a figyelmet, hogy a karácsony nem a fenyő ünnepe, vagy az ajándékozásé, hanem a kereszténységé: Krisztus eljött, hogy meghaljon értünk. „Ő szeretett minket, és elküldte a Fiát engesztelő áldozatul bűneinkért” (1Jn 4,10). Megszületett a Megfeszített! – fogalmazhatjuk meg tömören azt, hogy Jézus megtestesülése és megváltó szenvedése nem választható szét egymástól; azért jött el közénk, hogy életét a kereszten szeretetből elveszítse.
A kereszt tehát nem a húsvét, hanem az egész kereszténység jelképe; nem véletlen, hogy a templomok tetejéről se szedik le a keresztet a húsvéti időszak végén... A jászol szép, de inkább a templomokba való, a forgalmas közterületeken manapság sajnos csak szemétkosárnak használnák. A kereszt viszont egy felkiáltójel, mely felhívja a figyelmet az ünnep valódi (keresztény) értelmére. És tövében rendszerint ott egy adventi koszorú is…
Aki még mindig annál a teológiailag megalapozatlan kötekedésnél tart, miszerint „a Jobbik fakeresztjei nem illenek a karácsonyhoz”, annak – de csak annak – nem ajánlom Nyirő József A Megfeszített című filmdrámáját. Ugyanis míg a Jobbik csak Krisztus megszületését és megváltó szenvedését hozta összefüggésbe, addig a kiváló erdélyi író 1948-ban írt művében még messzebb megy: a Trianonban ártatlanul halálra ítélt Magyarországról is Jézus megfeszítésére asszociál.
(Kuruc.info)
2. frissítés: "kereszt, félhold vagy sarló-kalapács" - az alábbi közleményt küldték szerkesztőségünknek az óbudai polgármesteri hivatalból:
A Jobbik is tartsa be a törvényt!
A III. kerületi Jobbik a napokban két óbudai helyszínen keresztet állított, annak ellenére, hogy a III. kerületi önkormányzattól nem kért, a fővárositól pedig nem kapott köztéri keresztállításra engedélyt Óbudán.
Polgármesterként elfogadhatatlan számomra, hogy bármilyen szervezet törvénytelenül használja a közterületet, függetlenül attól, hogy keresztet, félholdat, menórát vagy épp sarló-kalapácsot akar oda állítani. Ahogy a múltban, úgy most sem tűrjük, hogy Óbudán bárki a törvények fölé helyezze magát! Ezért elvárom, hogy a III. kerületi Jobbik is tartsa be a törvényt, és a közterület eredeti állapotát haladéktalanul állítsa vissza.
Meggyőződésem szerint karácsony előtt ádventi koszorút szoktak készíteni és betlehemet állítani, szenteste pedig karácsonyfát, mert ez az időszak a várakozásról és a születés misztériumáról szól, nem a keresztről és a megfeszítésről.
2013. december 4.
Bús Balázs polgármester