Még véletlenül sem a trianoni katasztrófa valóságos okairól, a két világháború közötti Magyarország külpolitikájáról, a hidegháború korszakáról vagy éppen napjaink világpolitikai kérdéseiről írnak ki pályázatot középiskolás diákok számára. Nem: a téma csak és kizárólag az „antiszemitizmus elleni küzdelem” lehet, még egy külpolitikai témákra szakosodott intézetben is. A győzteseknek járó jutalom pedig: utazás Auschwitzba.

„A Magyar Külügyi Intézet a „Civil Alap 2014 – pályázati program” keretében pályázatot nyert „Az antiszemitizmus nem fér össze az emberséggel” című, 723. azonosítószámú beadványával.
A projekt keretében az Intézet két auschwitzi utazást szervez 11-11 fiatal részére, két holokauszt-oktató és két munkatárs kíséretével, amelyhez várjuk szakiskolák és szakközépiskolák diákjainak jelentkezését.
A program három elemből épül fel:
• felkészítő egynapos hétvégi tréning a Külügyi Intézetben (április 26. /augusztus 30.)
• három napos auschwitzi látogatás (május 23–25. /szeptember 19–21.)
• értékelő egynapos foglalkozások a Külügyi Intézetben (június 28./október 11.)
A projektben való részvétel feltétele egy kézzel írt motivációs levél (maximum 1 oldal), melyben a jelentkező diákok leírják, miért szeretnének részt venni a programban. A leveleket kérjük április 6-ig postai úton eljuttatni Intézetünk postacímére (1016 Budapest, Bérc utca 13-15.), vagy elektronikus úton, scannelve a m.szalai@hiia.hu e-mail címre.
A hétvégi felkészítő foglalkozás végén a diákok előzetes feladatokat kapnak az útra, a programot lezáró foglalkozásra pedig egy projektet kell elkészíteniük, amelyben ismertetik és értékelik az utazás során látottakat és hallottakat.”
Perge Ottó - Kuruc.info