Fokozatosan vissza kell vonni azokat a kivételes intézkedéseket, amelyeket a hétvégén a menekültügyi helyzet kezelése érdekében meghoztak - közölte Werner Faymann osztrák kancellár vasárnap.
"Lépésről lépésre el kell hagynunk a különleges intézkedéseket, és vissza kell térnünk a jogi normáknak megfelelő és emberséges, normális helyzethez" - írta Faymann közleményében.

Werner Faymann
A kancellár egy szóvivője szerint ez azt jelenti, hogy az osztrák-magyar határon ismét szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fognak tartani, ha véget ért a menekültáradat. Az APA hírügynökség pedig úgy értékelte, hogy ezzel fokozatosan felfüggesztik az osztrák határ betolakodók  előtti megnyitását.
"Mindig is azt mondtuk, hogy ez egy vészhelyzet, amelyben sürgősen és emberségesen kellett eljárnunk. Több mint 12 ezer emberen segítettünk égető helyzetben" - fogalmazott az osztrák kancellár.
Még büntetné is hazánkat a kétszínű kancellár
Ausztria az emberiesség jegyében nyitotta meg határait a Magyarországról elindult menedékkérők előtt - mondta Werner Faymann osztrák kancellár az Österreich című osztrák lap hétvégi számában megjelent interjúban.
Arra a kérdésre, hogy miként indult meg a menekültek rohama Magyarországról, és Ausztria miért fogadta be őket, a kancellár azt mondta: "Magyarország érdeklődött nálunk, hogy mit tegyen azzal a több ezer menekülttel, aki Németországba, illetve Ausztriába akar menni", és "számomra kezdettől fogva világos volt, hogy a válasz csak egy közös megoldás lehet Németországgal, hiszen ezek a menekültek tovább akarnak menni Németországba".
Az is világos volt, hogy az emberiesség jegyében kell eljárni, mert nem lehet megengedni, hogy "az üldözöttek lezárt határsorompók előtt álljanak a szakadó esőben" - tette hozzá Werner Faymann.
Arra a kérdésre, hogy valójában hány "menekültről" van szó, az osztrák kancellár úgy válaszolt: "Orbán azt mondta nekem és Merkelnek, garantálja, hogy nem több négyezernél. Ezt kezdettől fogva nem hittem el."

A színfalak mögött már nem játszik humanistát
Az oe24.at című hírportálon is ismertetett interjúban Werner Faymann egyebek mellett hozzátette: a Magyarországról elindult "menekültek" ügyében szombatra virradóra egész éjjel tárgyalt Angela Merkellel, és "nagyon hálás neki azért, hogy humánus megoldásra jutottak".
Úgy vélte: "valójában Németország és Ausztria most először megmutatta, hogy a menekültproblémát csak közösen lehet megragadni". Viszont a megoldáshoz nem elég két ország, valamennyi uniós tagállam közreműködése szükséges - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy az EU történetének "legnagyobb válságáról, kihívásáról" van szó, és hogy ő arra törekszik: a tagállamok minél gyorsabban megállapodásra jussanak a terhek megosztását szolgáló "igazságos menekültkvótákról".
Arra a kérdésre, hogy miként reagál a magyarok magatartására, az osztrák kancellár kijelentette, hogy "a képek többet mondanak ezer szónál", és a "menekültproblémát szögesdróttal" nem lehet megoldani.
A Magyarország elleni esetleges szankciókra utaló felvetésre azt mondta: valamennyi tagállamra vonatkozik, hogy "aki nem segít megoldani a menekültproblémát, annak a jövőben pénzügyi következményekkel kell számolnia", hiszen "a szolidaritás nem egyirányú utca".
A menekültek védelmezője a színfalak mögött szabadulna a bevándorlóktól
Magyar Levente külügyi államtitkár szerint Werner Faymann osztrák kancellár újfent a magyar kormányon, illetve miniszterelnökön tölti ki azon dühét, amelyet a migrációs válságban mutatott saját cselekvésképtelensége váltott ki.
A gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár az osztrák kancellár az Österreich című lapnak adott, az újság vasárnapi számában megjelenő interjújára reagált, amelyből az oe24.at portálon jelentek meg részletek szombaton.
Magyar Levente határozottan arra kérte Werner Faymannt, hogy a jövőben nélkülözze az ilyen kijelentéseket. Álláspontja szerint az osztrák kancellár a nyilvánosság előtt a bevándorlók védelmezőjeként tetszeleg, a színfalak mögött azonban nyomást helyez más államokra, hogy azok minden eszközzel tartsák vissza az Ausztria felé igyekvőket.
A külügyi államtitkár kiemelte, Werner Faymann önmagát és a magyar kormánynak szóló bírálatait is hiteltelenítette, amikor elismerte, hogy nem tud mit kezdeni az elmúlt évtizedek legnagyobb európai válságával.
Ez a sokadik olyan osztrák nyilatkozat, amely negatív színben tünteti fel Magyarországot, és nem tesz jót a két ország viszonyának - mondta a magyar kormány képviselője, majd cinikusnak nevezte, hogy az osztrák kancellár számon kérte Magyarországtól az onnan érkező migránsok nagy számát, azt megelőzően pedig megkérdőjelezte a magyar kabinet és kormányfő hitelességét a témában.
Emellett elfogadhatatlannak nevezte, hogy Ausztria Hegyeshalomnál fél napra lezárta Európa egyik legforgalmasabb autópályáját néhány ezer migráns miatt. Magyarország naponta kezel ilyen migránsáradatot a legkisebb közúti fennakadás nélkül - fogalmazott Magyar Levente, aki megjegyezte, a magyar kormány és a magyar emberek "méltósággal néznek szembe" a illegális bevándorlás problémájával.
(MTI nyomán)