A nemzetközi holokauszt-emléknapon Barack Obama beszédet mondott a washingtoni izraeli nagykövetségen szerdán. Az amerikai elnök természetesen arra figyelmeztetett, hogy - mint mindig - erősödőben van az antiszemitizmus. Példaként Magyarországot említette, ám erről az MTI hosszú tudósításában egyetlen szót sem ejtett.
Zoom
Mint a Népszabadság kiszúrta, a néger elnök Hóman Bálint tervezett szobra apropóján emlegette hazánkat. Arról értekezett, hogy az USA globális harcot folytat az antiszemitizmussal szemben, ezért szervezték meg az első ENSZ-közgyűlést a témában, és ezért sürgettek más nemzeteket is, hogy a "veszély" kezelésére – Amerikához hasonlóan – különmegbízottakat nevezzenek ki.
"És ezért léptünk fel, amikor Magyarországon szobrot terveztek állítani egy második világháborús antiszemita vezetőnek, hogy a kormányuk álljon el ettől a tervétől. Ez nem egy széljegyzet volt a kapcsolatunkban, hanem alapfeltétele annak, hogy fenntartsuk a jó viszonyt. Ezt értésükre adtuk" – fogalmazott Obama.
A beszéd Magyarországról szóló része 1:44:09-től hallható:
Megjegyezzük: az MTI washingtoni tudósítója megint az a Járai Judit, aki a szoclibek 1994-es kormányra kerülése után is az MTV Panoráma című műsorának munkatársa maradhatott, miután hátba szúrta, szélsőségeste addigi főnökét, a kegyvesztett, Ammanba száműzött Chrudinák Alajost. A szélkakas Járai ezen kívül úton-útfélen mocskolta Chrudinák szintén kirúgott helyettesét, a nagyszerű délvidéki írót, Hornyik Miklóst és másokat. Járai Judit később, szintén a libsik és a posztkommunisták országlása idején, a Kossuth Rádió washingtoni tudósítójaként jó egy évtizeden keresztül küldözgette a holokausztról, a zsidókról szóló tudósításait, különböző témákban egyik zsidó "szakértőt" a másik után szólaltatta meg. Most az MTI tudósítójaként ismét Washingtonban van, ezért aztán ne csodálkozzunk azon, hogy az MTI nem számolt be Obama elnök Hóman-szobor ellenes kezdeményezéséről.