Kiválasztott népről beszélt, valamiféle hollókoszt miatt siránkozott, judeo-kereszténységről prédikált Bölcskei egy Izrael-ünnepen, megfejelve mindezt azzal, hogy szerinte a zsidók jelképezik az Istennel szövetségben való emberlétet. Sajnos nem tudtunk sok különbséget felfedezni az ő és a Német Sándor szektavezér szavai között, lásd kapcsolódó anyagunkat.
Kapcsolódó: Még egyszer a hitgyülis Izrael-ünnepről: a zsidók "kiválasztott" voltát sulykolta Németh

A Debreceni Református Egyházmegye, a Barankovics Alapítvány Izraelita Műhely, a Debreceni Magyar-Izraeli Baráti Társaság, a Debreceni Baptista Gyülekezet, és a Híd Alapítvány 2008. május 15-én tartott ünnepségét Bölcskei Gusztáv püspök nyitotta meg.

„Nem feledkezhetünk meg a templom lerombolása és az állam újjáalapítása között eltelt 1878 esztendő utolsó évtizedeinek a borzalmairól, a holokausztról, ami az emberiség történelmében ugyanúgy, mint a választott nép történelmében minden addigi szörnyűségnél és szenvedésnél borzalmasabb volt... A hívő ember számára éppen a hatvan évvel ezelőtti események bizonyítják azt, hogy a Mindenható újra és újra kinyújtja az ő kezét és azt el lehet fogadni” - mondta a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

Bölcskei a nagy protestáns teológus és gondolkodó Barth Károly 1948-ban írt hatalmas művéből, a Dogmatikából, „Az isteni gondviselés” című fejezetből idézett: „...Kik ők számunkra, keresztyének számára? Azt mondja az egyházatya, Ágoston kifejezésével élve, hogy ők az egyház könyvtárosai. Hiszen a Szent Könyv nélkül nem létezne az, amit mi Ószövetségnek hívunk, és nem létezne keresztyén egyház”.
A továbbiakban a püspök hangsúlyozta, hogy Barth hozzátette, hogy könyvtárosokról és nem antikváriusokról van szó. Amikor Izrael jelenéről beszélünk mindig szem előtt kell tartanunk, hogy a zsidóság nem múlt, hanem jelen, hiszen mindenkor reprezentálják az Istennel szövetségben lévő emberlétet és sorsot.