A hagyományos családmodellt hibáztatja a bölcsődebezárásokért Gyurcsány Ferenc zsidó felesége. Dobrev Klára azt szorgalmazza, hogy az édesanyák minél előbb írassák bölcsődébe gyermekeiket. Magyarországon jelenleg minden tizenkettedik 3 év alatti gyermeknek jut férőhely.
„A bölcsődéket olyan tudatosan építették le ezzel a hagyományos, konzervatív családmodellel, hogy mára már összességében a gyerekek 8 százaléka tud bölcsődébe járni” - nyilatkozta Apró Antal unokája.
A miniszterelnök felesége szerint nem a központi támogatások és normatívák elmaradása miatt zárták be sorban a bölcsődéket a 90-es években az önkormányzatok, hanem mert túlságosan elterjedt a hagyományos családmodell. Az újbudai Szemünk Fénye Bölcsőde fennállásának 35. évfordulóján Dobrev Klára arról beszélt: az édesanyák 92 százalékának nincs lehetősége arra, hogy válasszon: bölcsődébe járatja gyermekét, vagy otthon marad vele.
„Ezért tartom én hihetetlenül fontosnak a bölcsődeépítést, miközben el tudják képzelni, hogy egy perc alatt - mint a kisangyal - behozni közel 15 év mulasztását, rombolását, nagyon nehéz. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy muszáj erőfeszítéseket tenni, és hát évről évre épülnek is újabb és újabb bölcsődék, és bölcsődei férőhelyek” - mondta Dobrev.
Dobrev Klára örömmel beszélt arról, hogy 2004-ben újraindult a bölcsődeépítési program. Azt azonban nem tette hozzá, hogy az azóta létesült 3-4 ezer új férőhelyet nem állami, hanem helyi önkormányzati pénzből, és uniós pályázatokból hozták létre.
(HírTV)