Olvasóink elnézését kérjük,
amiért őt kellett címlapra tennünk
Tavaly összesen több mint 58 millió forint jutalmat osztottak szét a miniszterek, szakállamtitkárok és egyéb állami vezetők között - adta hirül szerdán a Blikk. Annak ellenére történt ez igy, hogy tavaly a miniszterelnök felkérte az állami vezetőket: a válságra való tekintettel mondjanak le a prémiumról.
A miniszterek közül Szűcs Erika, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium vezetője a rekorder: 3,88 millió forintot kapott jubileumi jutalom cimén 2008-ban. Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatal vezetője 2,592 millió forinthoz jutott "jubileumi juttatás" cimen. Szekeres Imre honvédelmi miniszter különjuttatásként vett fel 1,152 millió forintot a MeH honlapján közzétett adatok szerint.
A köztisztviselői törvény értelmében a versenyszférában ismeretlen "jubileumi juttatás" azoknak jár, akik 25,30,35, illetve 40 évet lehúztak a közszférában. Harminc közszolgálati év után a minisztert háromhavi fizetés illeti meg - ismertette a Blikk. A lap egyébként kétségbe vonja, hogy Szűcs Erikánál meglett volna a harminc év, mivel honlapja szerint 1974 és 1993 között dolgozott a közszférában (először az épitőiparban, majd pártbizottságban, végül bankban dolgozott) - ezt követően a versenyszférában tevékenykedett. Legközelebb 2002-ben igazolt vissza a közszolgálatba, amikor Miskolc alpolgármestere lett. A napilap számvetése szerint ez csak 25 év - egyhavi fizetéssel kisebb jutalom.
Szakállamtitkárok busás juttatásokkal
A minisztereknél is többet tett zsebre 2008-ban több államtitkár és szakállamtitkár. Karácsony Imréné pénzügyminisztériumi szakállamtitkár például 6,219 millió forintnyi jutalmat kapott. A Pénzügyminisztériumban (PM) idén sok pénz jutott a jutalmakra, mert innen kerül ki a toplista második és harmadik helyezettje is: Kovács Álmos szakállamtitkár 4,695 millió, Csáky Bernadett szakállamtitkár 4,6 millió forintos jutalomban részesült.
Várfalvi István szakállamtitkár szintén a PM-nél érdemelt ki 3,85 millió forintos jutalmat, Markó Andrea szakállamtitkár ugyanitt 3,495 millió forintos jutalomban és 200 ezer forintos projektprémiumban részesült.
A szociális tárca is osztogatott: Herczog László szakállamtitkár 1,25 milliós jutalomban és 3,59 milliós jubileumi jutalomban is részesült. Mészáros Miklós szakállamtitkár szintén 3,59 milliós jubileumi jutalmat érdemelt ki. Ennél a tárcánál három szakállamtitkár 897 ezer forintos jutalomban részesült.
A gazdasági tárcánál többek közt Garamhegyi Ábel szakállamtitkárt dijazták: "céljuttatás" cimén 2,916 millióhoz jutott, mig Mészárosné Peredy Gabriella szakállamtitkár céljuttatásként 2,6 millió forintban, jutalom formájában pedig 897 ezer forintban részesült a tavalyi évben.
Egy-két vezetővel bőkezűek voltak a Honvédelmi Minisztériumban is. Vadai Ágnes államtitkár 1,246 milliós jutalmat és 830 ezer forintos "különjuttatást" vehetett fel. Füredi Károly szakállamtitkárnak 1,2 milliós céljuttatás is jutott a 935 ezer forintos jutalom mellé.
A környezetvédelmi tárcánál egyebek közt Dióssy László szakállamtitkár 30 éves munkásságát ismerték el 2,693 millió forinttal, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnál Gadó Gábor szakállamtitkár jutott kimagasló, 1,795 milliós összeghez jubileumi jutalom formájában.
(Blikk - Hirszerző)