Tisztelt Kurucok és Olvasók!
Az alább látható videó címe: Madar (Magyar)
Alcíme: Madar spevák (Magyar énekes)
 
 
A videón semmi magyarellenes nincs, sőt, még magyar vonatkozás sem, semmi. Szóba sem kerülnek a magyarok. Akkor miért ez a címe? Miért érdekes?
Annak érdekes, aki nincs tisztában vele, hogy a „magyar” egy szitokszó, káromkodás a Felvidéken, még akkor is, ha nincs köze a magyarokhoz.
A tótok között „Szlovákia” egész területén el van terjedve, de főleg Észak- és Közép-Szlovákiában, ahol már nem nagyon látnak magyart. Onnan terjedt el a déli nagyvárosokba is.
Ha valakire azt mondják, hogy „magyar”, az az egyik legnagyobb sértés. Az még rosszabb, ha azt mondják rád, hogy „cigány”.
Előszeretettel használatos a „Co si madar?” („Mi vagy, magyar?”) kifejezés, amit főleg akkor használnak a tótok, ha valaki valamit nem ért, esetleg valamit elront, vagy nem tud megcsinálni. Tehát a jelentése nagyjából a „Béna vagy?”.
Főleg szurkolásnál használatos a „To je ale madar!” („Hát ez egy magyar!”) kifejezés, amikor a játékos pl. a kapu mellé lövi a labdát vagy korongot, pedig ebből simán gól lehetett. Ezen esetben is azt jelenti, hogy a játékos olyan béna volt, mint egy magyar. A két fél csapat közül persze az egyik sem magyar, egy svéd-kanadai hokimecs közben is „magyaroznak” a tót szurkolók.
A „Kurva madar!” („Kurva magyar!”) is használatos. Ez simán csak a „Hülye f@sz!”-t helyettesíti.
A videóval szerettem volna alátámasztani az írásomat. A videón egy részeg vagy beszívott szlovák punkot szívatnak fiatal tótok. A punk egy szlovák dalt énekel, utána bemutatkoznak egymásnak, és aztán a punk elmegy. Nincs ott semmi magyarellenes vagy magyar téma.
A videó címe a punkgyerekre vonatkozik: „Seggfej”, „Hülye beszívott tag”, vagy „Diligyerek”, „Agymosott énekes”.
Ezt a szlovák egy szóval ki tudja fejezni: MAGYAR.