Megdöbbentőnek tartja a WWF Magyarország, hogy miközben az EU más fejlett országokat is szeretne meggyőzni a minimum 30 százalékos kibocsátás-csökkentésről Koppenhágában, Magyarország újabb lépést tesz egy évi 2 millió tonna széndioxidot kibocsátó ligniterőmű megépítésére.
A WWF erre a következtetésre jutott abból, hogy Mátrai Villamos Művek Termelő ZRt-ben a napokban tőkét emelt a 75 százalékban tulajdonos állami kézben lévő Magyar Villamos Művek ZRt. (MVM) és a kisebbségi tulajdonos Mátrai Erőmű ZRt - derül ki a környezetvédő szervezet MTI-nek eljuttatott keddi közleményéből. Az állami cég sajátos módon az ENSZ Koppenhágai Klímakonferenciájára időzítette a lépést, amellyel újonnan elkötelezte magát arra, hogy egy legalább 400 megawattos, évi több mint 2 millió tonna széndioxidot kibocsátó ligniterőművet épít Visontán.
A döntés azért is meglepő, mert a heves megyei főügyészség a WWF beadványára ügyészségi vizsgálatot indított a tervezett nagyerőmű engedélyezési folyamatával kapcsolatban, amely még nem zárult le.
A WWF és jogi szakértői szerint az erőmű egységes környezetvédelmi engedélyének kiadása során az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség súlyosan megsértette kötelezettségeit tényállás tisztázását és az eljárási rendet illetően.
Így például a kiadott engedélyből hiányoznak a levegőtisztaság-védelmi határértékek, és figyelmen kívül hagyják a természetvédelmi értékek, köztük Natura 2000 területek védelmét - állítja a WWF. Az engedélyezési folyamat megsértette a nyilvánosság bevonására vonatkozó szabályokat.
"A döntően állami tulajdonnal tervezett ligniterőmű megépítését megerősítő lépés gyengíti az Európai Unió koppenhágai pozícióit is" - idézi a közlemény Dallos Györgyöt, a WWF Magyarország klímaváltozási programvezetőjét.
A koppenhágai ENSZ klímakonferencián olyan vállalást kell tenniük a fejlett országoknak, melyben biztosítják, hogy kibocsátásukat az 1990-es szinthez képest 25-40 százalékkal csökkentik. Az EU 20 százalékos csökkentést vállalt 1990-es bázison, azonban ennél hajlandó többre, 30 százalékos csökkentésre is, ha a többi fejlett ország is hajlandó szigorú vállalásokat tenni - emlékeztet a WWF Magyarország.
(Napi Gazdaság)