Közpénzen vett valószínűleg magáncélra nagy értékű műszaki cikkeket a szlovákiai Dubovský László, azaz "Dubcek" a Bumeráng állandó közreműködője - írja a pozsonyi Új Szó. A lap szerint a berendezések egy részét Tornóczki Anita, Medgyessy Péter nevelt lánya kapta nászajándékba. Mutyi, határok nélkül.
Újabb kifizetetlen számla érkezett a szlovákiai Tornalja városházára, egy helyi vállalkozó egy közel ezer euró (kb. 260 ezer forint) értékű mosógép vételárát várja - írja a pozsonyi Új Szó. A nagy értékű elektromos berendezést Dubovský László, a város novemberben lemondott polgármestere rendelte. Dubovský Dubcek néven a Boros Lajos és Bockhor Gábor vezette Bumeráng című reggeli rádióműsor állandó közreműködője.
Mikuláš Cmorík, Tornalja főellenőre az Új Szónak elmondta, a számlát benyújtó vállalkozó tájékoztatása alapján megbizonyosodtak arról, hogy Dubovský László tavaly augusztusban a város nevében megrendelt és azóta kifizetett két darab, összesen több mint 2000 euró (520 ezer forint) értékű hűtőszekrény mellé egy közel 1000 eurós mosógépet is vásárolt. Cmorík úgy tudja, a nagy értékű elektromos berendezések egy részét nászajándékként tavaly augusztus végén a cég Budapestre szállította, a másik részét Tornóczki Anita - Medgyessy Péter, korábbi magyar miniszterelnök nevelt lánya - esküvőjén, a Tornaljától 430 kilométerre lévő Sopron megyei Röjtökmuzsajon adta át Dubovský László 2009. augusztus 29-én.
Leltár, hiány
"A volt polgármester lemondása után leltárt készítettünk. A beérkezett számlák alapján két nagy értékű hűtőszekrénynek és egy modern mosógépnek kellene a városháza tulajdonában lennie. Egyik sincs meg. A számlát benyújtó cégtől tudtuk meg, miről is van szó egyáltalán, és hová kerültek a háztartási gépek. Nem hatalmaztuk fel arra a volt polgármestert, hogy közpénzen vegyen nászajándékot, emiatt kiegészítjük a korábbi feljelentést. Hatalmi jogkörrel való visszaélés újabb gyanúja merült fel, mert a volt polgármester ebben az esetben is túllépte az önkormányzat által számára szabott keretet. Emellett hűtlen kezelés és sikkasztás vádja is felmerült, valamint az önkormányzati törvény és a városi általános érvényű rendelet városgazdálkodást szabályozó passzusának megsértése is. A nyomozóhatóságot értesítettük az újabb esetről, a bizonyítékokat bekérték" - mondta Mikuláš Cmorík, Tornalja főellenőre.
A leltározáskor az is kiderült, hogy a tornaljai stadion megnyitójára tombolaajándékként vásárolt drága műszaki cikkeket is a város fizette ki. A főellenőr szerint ezzel ismételten túllépte hatáskörét a volt polgármester, mert 4500 euró (1,17 millió forint) értékben vásárolt műszaki cikkeket. "Bár állítólag helyiek nyerték meg ezeket a díjakat, máig nincs átvételi elismervény semmiről. Ebben az esetben is a közpénzekkel és a hivatali jogkörrel való visszaélés gyanúja merült fel, valamint a számviteli szabályok figyelmen kívül hagyása" - tette hozzá Cmorík.
Dubcek eltűnt
Az Új Szó szerette volna Dubovský Lászlót is megkérdezni az ügyben, de sikertelenül. Telefonon nem érték el, otthon sem találták meg. Dubovský korábban azt mondta, félreértésről van szó. Állítása szerint magának rendelt hűtőszekrényt, és nem tudja, miért a városnak küldték a számlát. Az önkormányzat hivatalos úton próbálta megkeresni, de a volt polgármester nem vette át az ajánlott levelet. A mosógép árát valószínűleg ki kell fizetnie a városnak. Dubovský ellen hatalmi jogkörrel való visszaélés és hűtlen kezelés miatt folyik eljárás, a következő bírósági tárgyalást április második felére tűzték ki Nagyrőcén.
Dubovský ellen már volt vizsgálat korábban is, 2008-ban szintén közvagyon hűtlen kezelésével vádolták. A nyomozás szerint a polgármester a 2006-os önkormányzati választásokat megelőző időszakban legalább 46 471 eurónyi koronát (több mint 12 millió forint) használt fel a képviselő-testület tudta és jóváhagyása nélkül, miközben a település egyre inkább eladósodott, tartozása elérte a 32 millió koronát (1,06 millió euró, 260 millió forint).
(Új Szó nyomán)