Ő is sorstalan
Vagy nem jól olvasta el, vagy nem jól értelmezte a törvényt az a jobbikos képviselő, aki nemrégiben feljelentést tett Biszku Béla, volt belügyminiszter ellen Duna Televíziós nyilatkozata miatt - mondta a Klubrádióban Hack Péter jogszociológus.
A jobbikos képviselő szerint Biszku Béla elkövette az interjúban a nemzetiszocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadását. Hack Péter jogszociológus azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvény nevéből az következik, hogy aki ezeknek a rendszereknek a bűnét tagadja, az bűncselekményt követ el, ám az elkövetési magatartásra vonatkozóan már azt mondja ki: hogy "aki nagy nyilvánosság előtt a nemzetiszocialista vagy a kommunista rendszerek által elkövetett népirtást és más emberiség elleni bűncselekmények tényét tagadja", csak az követ el bűncselekményt.
"Azaz, aki például azt állítja, hogy nem volt gulág, és nem volt a gulágon népirtás, vagy hogy 56 után nem voltak sortüzek Salgótarjánban, Mosonmagyaróváron, az valósítja meg a bűncselekményt" - mondta a Klubrádióban Hack.
Az azonban, hogy Biszku Béla a Duna Televíziónak adott interjúban nem kért bocsánatot (mivel indoklása szerint nincs miért), azért nem büntethető, mivel a magyar és a nemzetközi törvények értelmében senkit nem lehet arra kötelezni, hogy önmagát bűncselekmény elkövetésével vádolja - mondta el példaként Hack Péter.
Az is vita tárgya, hogy a kommunizmus idején történt cselekedetek mint pl. az államosítás, téeszesítés baj volt-e, vagy nem. A büntetőjog azonban nem egy történelmi korszakot értékel, hanem ennél sokkal szélsőségesebb megnyilvánulásokat ítél bűncselekménynek a törvény - tette hozzá a jogszociológus.
Hack (jellemzően) csúsztat, ugyanis a törvény szövege helyesen: "aki nagy nyilvánosság előtt a nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el". Magyarán, Hack szándékosan megkurtította a törvényt. Másrészről Hack ismét csak csúsztat akkor, amikor azt a hamis látszatot kelti, hogy a Jobbik azért jelentette fel Biszkut, mert az "nem kért bocsánatot". Íme egy újabb iskolapéldája annak, hogyan próbálják félrevezetni a közvéleményt a kiválasztottak.
(Hírszerző nyomán, korrigálva)