Engedély nélkül építettek összesen öt, egyenként fél teniszpályányi, betonfalakkal határolt vasbeton napozóteraszt közvetlenül a vízparton Velencén, a Velencei-tó Kapuja uniós beruházásnál - állítja az ügyet nyilvánosságra hozó, helyi környezetvédőket tömörítő Sz-Épülő Velencét Egyesület. A szervezet a betonteraszok teljes bontását követeli.
Azt, hogy mit lehet építeni a Velencei-tó partján, kormányrendelet szabályozza. Eszerint a Velencei-tóra is érvényes parti sáv szélessége a partvonaltól számított hat méter. Ezen belül épületet vagy építményt csak kivételesen lehet elhelyezni, külön jogszabály alapján.
"A vasbeton napozóteraszok építésének előzetes feltétele a mederkezelői hozzájárulás és a vízjogi létesítési engedély lett volna. Az egyesület információ szerint ezek az engedélyek nincsenek meg, vagyis a falakkal határolt vasbeton napozóteraszok jelenleg engedély nélkül, jogellenesen állnak a tóparton." - mondta a Független Hírügynökségnek Gerhard-Kotroczó Ágnes szóvivő.
Az engedély nélküli építkezéseknél úgynevezett fennmaradási engedélyt kell kérni az építmény használatához, és az illetékes építésügyi hatóság bírságot szab ki. Az egyesület ezt a megoldást nem fogadja el, és a vasbeton teraszok teljes bontását követeli arra hivatkozva: rendkívül rossz üzenete lenne, ha az derülne ki, hogy a Velencei-tó fokozott törvényi védelem alatt álló parti sávjába az önkormányzat engedély nélkül építhet, és a jogsértő építkezést utólag törvényesítheti.
Az egyesület emiatt a betonfalakkal határolt vasbeton teraszok teljes bontását követeli, és kéri az illetékes hatóságoktól az ennek megfelelő eljárást.
A Velencei-tó Kapuja nevű 2,2 milliárdos uniós beruházás építési munkálatai 2010. októberében kezdődtek meg Velencén. A projekt keretében 2700 négyzetméter alapterületű bevásárlóközpont is épül közvetlenül a tóparton. Környezetvédők és helyi civilek többször tiltakoztak az építkezés ellen. A beruházás támogatói viszont abban bíznak, hogy a bevásárlóközpont megépítésével egész évessé tehető a jelenleg két hónapos nyári szezon.
Becslések szerint jelenleg évente 50-60.000 turista keresi fel Velencét. A városvezetés optimista várakozásai szerint a beruházásnak köszönhetően 418.000 látogató érkezik majd ide. A civilek azonban attól tartanak, hogy a betonépületekkel zsúfolt tópartra nem lesznek kíváncsiak az emberek, és a beruházás fenntartása komoly gondot okoz a jövőben.
Nem bontják le, de változtatnak
Minden engedély megvan a Velencei-tó partja mellett épülő napozóteraszokhoz - mondta el a Független Hírügynökségnek Velence polgármestere, Oláhné Surányi Ágnes vasárnap. A település vezetője közölte, esztétikai megfontolásból mégis úgy döntöttek, a már megépült oldalfalakat elbontják, de a teraszok teljes eltávolításáról szó sem lehet. Mint ismeretes, a Sz-épülő Velence Egyesület a part közelében, betonaljzatra épülő teraszok teljes bontását követeli, egyebek között arra hivatkozva, hogy az építéshez nem volt engedélye az önkormányzatnak.
A Velencei-tó Kapuja elnevezésű projekt minden szükséges engedéllyel rendelkezik - mondta el a Független Hírügynökségek Oláhné Surányi Ágnes polgármester. Emlékeztetett, hogy a napozóteraszok is a beruházás részei, így külön engedély nem kellett rájuk. A napozóteraszok ráadásul nem számítanak építménynek, így nem vonatkozik rájuk az a kormányrendelet, amely szerint a parttól hat méteren belül csak kivételes esetekben lehet építkezni.
A városvezető azt elismerte, hogy a betonaljzatra épített beton szélfogó falak nem sikerültek szépre, így az önkormányzat - egyeztetve a vízügyi hatósággal - úgy döntött, hogy lebontja ezeket. A bontásnak nincs köze a civil szervezet követeléséhez, a teraszok teljes elbontása pedig fel sem merült - tette hozzá a település első embere. A beton alapra egyébként fa burkolat kerül majd, az oldalfalak következnek.
(FH nyomán)