Két intézkedéssel is segíti a devizahiteleseket az OTP. Egyrészt lehetőséget ad, hogy az ügyfelek két évig csak a hitelkamatokat fizessék, emellett fél évig maximum egy százalékos kamatkedvezményt is ad. Keresztúri Zsolt az OTP-től azt mondta, hogy azoknak készült ez az intézkedéssorozat, akiket a svájci frank megerősödése nagyon hátrányosan érint, és nehezen tudják elviselni a törlesztő részleteket.
Mielőtt svájci frankban eladósodott olvasóink fellélegeznének, jelezzük: ezeket az OTP a romániai ügyfeleinek kínálja. Gresa István, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese tegnap kerek-perc megmondta: "a romániai terméküket nem kívánják Magyarországon bevezetni. Romániában nagyon szerény volumenű volt a svájci frank értékesítése és az egy teljesen más piac."
Pikáns, hogy az egyetlen magyar kézen lévő bank egy másik országban nyújt ilyen segítséget, vajon akkor mit várhat el az egyszeri frankhiteles az olasz CIB-től vagy az osztrák Raiffeisentől? Segítséget? Könnyítést?
Ezek az ostoba románok … Hihetetlen, de a 23 millióból csak 50 ezren vettek fel frank alapú hitelt hitelt (0,2%), nálunk meg 1,2 millióan (12%).
Micsoda ország, képesek voltak lejben eladósodni a „szuperolcsó” frank helyett. Ott biztos az anyatejjel szívják magukba a pénzügyi alapismereteket. Vagy valami más lehet a háttérben? Csak ámulok és bámulok… De semmi baj, Magyarországon is számtalan lehetőség áll előtted:
 - A 130 ezer fizetésképtelen frankhiteles közül bekerülhetsz az 500 „szerencsés” kiválasztott közé, akik majd költözhetnek az ócsai devizalakóparkba.
 - Rögzítheted az árfolyamot, igaz, senki nem tudja, hogy mi lesz 2015. január 1-én, mivel erről még nem született meg a kormányrendelet. Nem is kell sietni, hiszen nyár van, rengeteg a szabadidő, az ilyen apró-cseprő súlytalan döntések bőven ráérnek akár októberig is ... de csak bátran, tessék csak fejest ugrani az árfolyamrögzítésbe.
 - Most maximum 30 év lehet a futamidő, és tervbe van véve ennek kitolása – 60 évre. Ami azt jelenti, hogy nem csak a halálodig fogsz törleszteni, de gyermekeidre örökség helyett adósságot fogsz hagyni.
Kedves, nagyszerű megoldás, nem?
Az OTP 2010. évi nettó profitja amúgy 117,88 milliárd forint volt.
Köszönjük, Victor Orbanescu, köszönjük, „nemzeti” kétharmad! Nem mi, magyarok, hanem a romániai fogyasztók.
(Vastagbőr nyomán)