A Komárom-Esztergom megyei Vértesszőlősön adventi kettős keresztet akart felállítani a Jobbik, de nem engedték nekik. Vágó Sebestyén jobbikos képviselő magyar- és keresztényellenes tevékenységről beszél, Nagy Sándor polgármester ostoba vádaskodásról.
Vágó Sebestyén, országgyűlési képviselő a héten Nagy Sándor polgármestert nyílt levélben szólította fel „nyíltan magyar- és keresztényellenes” tevékenységének befejezésére. A Jobbik megyei elnöke azt sérelmezte, hogy a település önkormányzatának benyújtott kérvényét, miszerint a Jobbik adventi kettős keresztet kíván állítani Vértesszőlősön, a polgármester elutasította. Az ügyben megkérdeztünk Nagy Sándort, aki elmondta, ostoba vádaskodásnak tartja a Vágó Sebestyén nyílt levelében foglaltakat.
– A kérvényt a Jobbik a település jegyzőjének címezte, holott az ügy polgármesteri jogkörbe tartozik. – mondta. Nagy Sándor arról tájékoztatott, hogy a közterület használati rendelet a településen nem teszi lehetővé, hogy valaki vagy valakik díjmentesen szobrot, emlékművet állítsanak. Ráadásul a kérvény szerint a Jobbik 80 centiméter mélyre szerette volna ásni a kettős keresztjét, pedig a kiszemelt területen a közműszolgáltató az önkormányzatnak még fák telepítését sem engedélyezte, mivel azok veszélyeztették volna a felszín alatt futó közművezetékeket.
– A kettős kereszt állítását csak abban az esetben engedélyezhettük volna, ha a Jobbik díjat fizet és engedélyező nyilatkozatot hoz a közműszolgáltatótól, erről azonban nem volt szó a kérvényben. – mondta Nagy Sándor polgármester.
Vágó Sebestyént, országgyűlési képviselő nyílt levelét úgy zárja, hogy „a Jobbik talál alternatív lehetőséget, így az advent szellemiségét hirdető kettős kereszt mindenképpen állni fog Vértesszőlős területén”.
A Jobbik megyei elnöke elmondta, az adventi kettős kereszt állítása a Jobbik részéről nem politikai akció, hanem több éve tartó misszió, melynek célja, hogy az emberek a karácsonyi vásárlási lázban megálljanak egy pillanatra, és gondoljanak az ünnep valódi jelentésére.
– Azóta megtudtunk, hogy az ideiglenes kihelyezést nem is tilthatta volna meg az önkormányzat. Úgy gondolom, több lehetőségünk van, jogászaink vizsgálják, hogy melyik megoldást válasszuk, magánterületre vagy nem a falu kezelése alá eső területre állítsuk-e fel az adventi kettős keresztet. – számolt be a fejleményekről Vágó Sebestyén. Mint elmondta, a kettős kereszt a magyar nemzet keresztény szimbóluma, amit még a kisebbségek is magának érezhetnek, így nem érti, Vértesszőlős vezetése miért ellenzi ennyire a jelkép közterületre való kihelyezését.
Nagy Sándor erre azt hazudta, hogy a kereszténység távol áll a Jobbiktól.
(Kemma nyomán)