Terrorban teltek D. Katalin tanárnő mindennapjai a hétfői megtámadásáig. A Blikknek nyilatkozó tanítvány elmondta, nem egyszer lekurvázták a történelemtanárt, de olyan is előfordult, hogy leköpték vagy becsmérelték a külalakját.

Hamarosan erről a "Józsikáról" is kiderül, hogy ártatlan, s csak a romaellenes rasszizmus miatti frusztrációja miatt viselkedik így...
– Nem egyszer került a sírás határára Kati néni. Volt néhány fiú, aki még meg is fogdosta, de az is előfordult, hogy amikor belépett a terembe, nem vettek róla tudomást, a pad tetején szotyiztak, nevetgéltek, és nem voltak hajlandók a helyükre ülni – mondta el az őrizetbe vett L. József (14) egyik osztálytársa.
Mint a lap megtudta, a tanórákon gyakran köpködtek a cigány "diákok", válogatott szitkokkal illették a pedagógust, majd harsányan nevettek rajta. Az kiderült, nem csak vele művelték ezt. Több tanár is panaszt tett már a genetikai hulladékok elfogadhatatlan viselkedése miatt, volt olyan, akit az egyik "tanuló" megfenyegetett, hogy megveri, ha beírást kap.
Mint ismeretes, a tatabányai Kandó Kálmán Általános Iskolában hétfő délelőtt egy a magyar oktatás történetében példátlan eset történt. Dolgozatírás előtt L. József, ahelyett, hogy a helyére ült volna, odalépett D. Katalin tanárnőhöz, és fegyvert szorított a halántékához. A rémült, kétgyermekes pedagógus próbálta kezelni a helyzetet, ám hogy ne legyenek kétségei, a diák még nyomatékosította is tettét, amikor azt mondta: „Ne vigyorogj, igazi fegyver van nálam." Tegezve mondta, hiszen a kifejezett tiltások ellenére a tanulók szinte minden tanárt letegeztek.
Az asszony férje a lapnak elmondta, párja tudatta az iskola igazgatójával, hogy nem tudja feldolgozni a történteket, szakember segítségét kéri, és soha többé nem tér vissza a katedrára.
– A feleségem kapott gyógyszereket, és folyamatosan ágyban fekszik, pihen. Sírógörcsök kínozzák, pszichológus nélkül ezen nem fog túljutni. Ha nem döntött volna úgy, hogy otthagyja az iskolát, én tiltottam volna meg neki a visszatérést – nyilatkozta a Blikknek G. Konrád, hozzátéve: idegileg teljesen összetörve tért haza párja egy-egy tanítási nap után.
Kedden a Blikk riportereinek szeme láttára őrizetbe vették a rendőrök a "diákot", aki tíz nappal ezelőtt töltötte be a 14. életévét, így már büntethető tettéért.
Szerda reggel a Tatabányai Rendőrkapitányság nyomozói újra kihallgatták "Józsikát", aki gyakorlatilag elismételte, amit hétfőn mondott. Megnevezte azt az ismerősét, akitől két nejlon táskányi limlomot kapott. Azt vallotta, hogy az ismerőse azt kérte tőle, a piacon adja el, amiért pénzt lehet kapni. Az említett férfit a rendőrök ugyancsak kihallgatták. Arra a kérdésre, hogy ő honnan szerezte a gázriasztófegyvert, azt a választ adta, hogy a szeméttelepen találta. L. Józsefet tegnap bűnismétléstől tartva letartóztatták.
Az iskola illetékesei nem kívántak nyilatkozni a történtekről. (Pedig jó lenne megtudni, miért hagyták éveken át, hogy akasztófára való cigányállatok terrorizálják a tanárokat - a szerk.)
(Blikk nyomán)