Beszédének elején azt sorolta, "miért kellett megújítani Magyarországot", s az egyik megnevezett ok szerinte az volt, hogy "paramilitáris szervezetek működését a jog nem szankcionálta". Később vissza is tért erre, miután megnyugtatta a kiválasztottakat, hogy továbbra is megkapják a kipára valót az uzsorakölcsönök nyomán ("az államadósságot csökkentjük"), mondván: "törvényen kívül helyeztük, és felszámoltuk a paramilitáris szervezeteket", biztosítva a hallgatóságát: meg fogják védeni a zsidókat és cigányokat. A magyarok védelméről természetesen ezúttal sem esett szó.
 

szólj hozzá: Orbán Viktor felszólalása
Frissítés: A Jobbik visszaszerezné a gazdasági és politikai szuverenitást
A Jobbik számára rejtély, hogy Orbán Viktor a politikai dilettantizmus áldozatává vált-e, vagy a Brüsszel irányába mutatott szokásos túlkompenzálási ösztöne súgta-e, hogy egy alapvetően politikai és ideológiai indíttatású, Magyarország szuverenitásának felszámolására irányuló támadássorozat ellen az EP strassburgi plenáris ülésén lépjen fel. Borítékolható volt, hogy a jobboldali kormányok ellen zsigeri gyűlöletet tápláló szocialista-liberális-zöld EP-képviselők szívét a magyar miniszterelnök még azzal a hazugsággal sem lesz képes meglágyítani, hogy a Magyarországon 2010-ig működő „paramilitáris szervezetek” felszámolásával kormánya helyreállította a közbiztonságot, és biztosítja a cigányok és zsidók nyugalmát Magyarországon - áll a Jobbik közleményében, alább a folytatás.
A Jobbik sajnálattal vette tudomásul, hogy egy több órás, Magyarország helyzetét taglaló vita mindenről szólt, csak éppen a magyar emberek mindennapjait érintő kérdésekről nem. Ma Magyarországon ugyanis nem a jegybanki függetlenség, a bírák nyugdíjkorhatára vagy az adatvédelmi helyzet izgatja legjobban az embereket, és az, hogy ez összeegyeztethető-e az európai jogrenddel vagy sem. Sokkal inkább az, hogy mikor áll helyre a közbiztonság, a devizaadósoknak nyújt-e széleskörű támogatást a kormány, a multik helyett a magyar kis- és középvállalkozásoknak nyújt-e támogatást a kormány, lesz-e emberhez méltó megélhetést biztosító munkahely és gyermekvállalást ösztönző családpolitika Magyarországon.
A minden konkrét kritikát nélkülöző, prekoncepciók mentén zajló cirkusz élő bizonyítéka volt az EU válságának: megmutatta, hogy valójában milyen mély az európai emberek és az EU intézményei között tátongó szakadék.
A Jobbik szerint Magyarország jövője azon múlik, hogy az EU-integráció oltárán feláldozott gazdasági és politikai szuverenitását vissza tudja-e szerezni. Tekintettel arra, hogy Orbán Viktor két évtizedes politikai karrierjének egészét Magyarország EU-integrációjára áldozta, és ezzel a magyar gazdasági szabadságharc terén minden hitelét elvesztette, a Jobbik a magyar nép elé viszi a magyar EU-tagság kérdését - zárja szavait Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese.
(Kuruc.info, videó: Origó, kép: MTI)