Nem leszünk gyarmat, már az vagyunk
Egy 1982-es „törvényerejű rendelet” értelmében az IMF-et ma is kiváltságok illetik meg hazánkban: magyar bíróság nem avatkozhat itteni ügyleteibe sem, adatszolgáltatásra sem kötelezhető, mentesül mindenféle jogi eljárás alól. Magyarországon az IMF és helytartóinak valamennyi vagyona és jövedelme adó-, vám- és illetékmentességet élvez. A Jobbik eltörölné a jogszabályt, a Fidesz magyarázza.
A Kuruc.info érdeklődésére egy hete Novák Előd Jobbik-alelnök érdemi választ ígért a már-már összeesküvés-elméletnek tűnő ügyben, s ez ma egy törvényjavaslat és Apáti István képviselőjük sajtótájékoztatójának formájában megszületett. A jobbikos honatya – Gyenes Géza, Novák Előd, Vágó Sebestyén és Szilágyi György képviselőtársával közösen – azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Nemzetközi Valutalap (IMF) alapokmányának kihirdetéséről szóló 1982. évi 6. törvényerejű rendeletet. Apáti hangsúlyozta: az érvényben lévő rendelet alapján az IMF korlátozás nélkül vásárolhat akár termőföldet is Magyarországon. A Jobbik éppen ezért attól tart, hogy a kormány fel fogja áldozni az IMF-nek a magyar föld- és vízvagyont az államadósság csökkentése érdekében. Ráadásul szerinte az IMF jogosítványai súlyosan sértik a nemzetbiztonsági érdekeket is, ezért kérik az Országgyűlést, hogy támogassa az indítványukat.
„Nem leszünk gyarmat” – olvashattuk a birkamenet elején látható transzparensen. Nem leszünk, mert már vagyunk – tehetjük hozzá, ha reálisan szemléljük a nemzetek Európáját felszámoló EU és az európai egyesült államokat is gyarmatosító Nemzetközi Valuta Alap (IMF) törekvéseit. Az IMF-et az 1982-es rendelet szerint nemzetközi szervezetként pluszjogosítványok illetik meg az adózás, a tulajdonszerzés, a diplomáciai mentesség stb. területén. Az erre vonatkozó szabályokat az ENSZ alakította ki, amikor annak égisze alatt létrehozták a nemzetközi diplomáciai kapcsolatokról szóló Bécsi egyezményt 1961-ben. Azonban amely jogok megillethetik egyes országok diplomáciai képviseleteit, ugyanezeket nem látjuk indokoltnak az IMF esetében, melynek hazánk szuverenitását alapvetően sértő követelései vannak – áll a nemzeti ellenzék öt képviselője törvényjavaslatának indokolásában.
Az 1982. évi 6. törvényerejű rendelet alapján az IMF korlátozás nélkül vásárolhat ingatlanokat, cégeket, még termőföldet is. A jogszabály az IMF-et mentesíti hazánkban mindenféle bírói és hatósági eljárás alól. Magyar bíróság az IMF semmiféle ügyletébe nem avatkozhat bele. Az IMF megvásárolt tulajdonait bérlőkkel szemben is teljes ez a jogvédelem, az IMF viszont bárkivel szemben kezdeményezhet bírósági eljárást Magyarországon. Az IMF irattárai teljes mértékben sérthetetlenek, adatszolgáltatásra nem kötelezhető semmiféle hivatal részére Magyarországon.
Az IMF minden vagyona és követelése mentes bármily nemű korlátozástól, rendszabályok, ellenőrzések és bármilyen természetű moratórium alól hazánkban. Az IMF valamennyi kormányzója, ügyvezetője, helyettesei, bizottsági tagjai, képviselői, tanácsadói, tisztségviselői és valamennyi alkalmazottja is mentesül mindenféle jogi eljárás alól Magyarországon. Az IMF valamennyi vagyona, jövedelmei, követelései és ügyletei (sőt vezetőinek és alkalmazottainak fizetései is) teljes mértékben adómentességet, vámmentességet és illetékmentességet élveznek Magyarországon.
Fenti indokokon túl a hatályon kívül helyezés mellett szól az is, hogy a Nemzetközi Valuta Alap alapokmányát jelenlegi jogalkotási szabályainkkal teljesen összeegyeztethetetlen módon, a népfelség elvét megkerülve, az Országgyűlés normaalkotási jogkörét kisajátítva, törvényerejű rendeleti formában hirdette ki 1982-ben az akkori kommunista hatalom.
Az MTI a Jobbik szerdai sajtótájékoztatójáról úgy számolt be, hogy rögtön bekérte hozzá a Fidesz magyarázatát is. Selmeczi Gabriella pártszóvivő szerint „A kormány megvédi a magyar föld- és vízvagyont, amit az új alaptörvény is garantál. A kormány „a józan ész keretein belül” folytatott tárgyalások után mindenkivel olyan megállapodásokat köt, amelyek megfelelnek a nemzeti érdekeknek. A Jobbik viszont napról napra azt bizonyítja, hogy soha, semmiről nem hajlandó megállapodni senkivel, ezért nem is veszi őket senki komolyan.”
(Kuruc.info, parlament.hu, MTI)