A Canberrai Ausztrál Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálja Zentai Károly kiadatásának lehetőségét. Izrael "első számú nácivadásza" ugyanis kritizálta Ausztráliát, amiért az ország "nem sokat tesz a náci háborús bűnösök elítélése érdekében annak ellenére, hogy több száz háborús bűnös menekült a kontinensre a második világháború után" - egy ilyen fontos embertől származó kemény kritika után márpedig lépni kellett...
A Simon Wiesenthal Központ vezetője, Efraim Zuroff elmondta, hogy a 90 éves Zentai Károly elleni ügy hét éve tart. Most az ausztrál kormány a legfelsőbb bíróságra bízta az ügy eldöntését annak érdekében, hogy támogassa a kormány 2009-ben keltezett döntését Zentai kiadatásáról. Zuroff kritizálta Ausztrália késlekedését, amiért az nem tett eleget a Budapesti Népbíróság 1948-as letartóztatási parancsának. "Nehéz optimistának lenni egy Ausztráliában élő náci háborús bűnös ügyében, mivel az ország eddig borzasztó sok ügyet halasztott el. Azonban most az ausztrál kormány megfelelően cselekedett és talán végül sikert érhetünk el."
2009-ben a Zentai kiadatásáról szóló eredeti ausztrál kormánydöntést visszautasították arra hivatkozva, hogy a "háborús bűn" nem olyan, amely kiadatással együtt jár, most viszont az ausztrál kormányt arra kötelezték, hogy a legfelsőbb bírósághoz forduljon.
A Simon Wiesenthal Központ nyomozott Zentai után, akit 2005-ben Perth-ben letartóztattak. A férfi ártatlannak vallja magát, a fia pedig arra hivatkozik, hogy apja kiadatása megromlott egészségi állapota miatt "felérne egy halálos ítélettel".
Zuroff azonban nem fogadja el ezt az érvet: "A gyilkosok bűnei nem évülnek el. Az idős kor nem adhat védelmet azoknak, akik gyilkosságokat követtek el." Ezen az állásponton van a "magyar származású", Ausztráliában élő "holokauszt-túlélő", Deborah Weinberger is. Az asszony családjának nagy része állítása szerint - és, mint tudjuk, egy holotúlélő sohasem hazudik - koncentrációs táborban pusztult el: "A nagymamám is majdnem 90 éves volt, amikor megölték Auschwitzban. Semmit nem jelent nekem, ha azt mondják, Zentai idős ember. Rengeteg idős férfit és nőt gyilkoltak meg a gázkamrákban.”
2006-ban az Egyesült Államok Igazságügyi Hivatala is kritizálta Ausztráliát, amiért a "nácik üldözésének ügyéhez ambivalens módon álltak hozzá", és "rettenetes hibának" tartották az USA kormányának kérelmét a litván származású, Ausztráliában élő "háborús bűnös", Konrad Kalejs kiadatására.
Az Irakban, Afganisztánban vagy más helyeken a saját állampolgáraik által elkövetett háborús bűnök valamiért nem izgatják ennyire a jenkiket, mint ahogy az izraeli terroristák cselekedetei sem...
(Mazsihisz nyomán)