A Magyar Nemzet november 9-ei cikke:
Robbanóanyag a hűtőben
Sz. Endre, a százhalombattai bombagyáros Budaházy György bizalmasa volt
Már a homoszexuális felvonuláson a rendőrség látókörébe került, végül mégis kicsúszott a hatóság kezéből Sz. Endre, a Hunnia Mozgalom egyik katonája, aki különleges robbanószerkezeteket készített a mozgalom számára. Elfogására európai és nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a rendőrség. A hivatalos dokumentumok szerint Sz. Endre, a százhalombattai bombagyáros Budaházy György bizalmasa volt.
Az informatikus végzettségű Sz. Endre gyártotta a Hunnia Mozgalomnak a futball-labdákba rejtett robbanószerkezetet – derült ki a terrorizmus és egyéb bűncselekmények kapcsán keletkezett rendőrségi dokumentumokból. A jegyzőkönyvek szerint Sz. Endre olyan futball-labdákat készített, amikben triaceton-triperoxid, ammónium-nitrát és könnyűolaj volt. A tűzszerész szakértő megállapítása szerint az általa készített szerkezet alkalmas volt az emberi élet kioltására. Sz. Endrét az ügyészség robbanóanyaggal és robbanószerrel megvalósított terrorcselekmény elkövetésével mint társtettest és a lakosság megfélemlítése céljából rongálással megvalósított terrorcselekményekkel vádolja. Mint azt lapunk korábban már megírta: 2009 áprilisában az érdi Tesco parkolójában Budaházy György utasította a Hunnia Mozgalom katonáit, hogy hajtsanak végre robbantásokat. A találkozón Sz. Endre átadott a csoport egyik sejtjének egy labdába rejtett robbanószerkezetet, majd Százhalombattára indult S. Józsefért, akivel együtt robbantottak volna pokolgépet egy adonyi országgyűlési képviselő házánál.
Robbanóanyag a hűtőben

Sz. Endre, a százhalombattai bombagyáros Budaházy György bizalmasa volt
Sz. Endre S. József százhalombattai házához érkezve éppen átadni készült az általa készített robbanószerkezetet, amikor a hatóság lecsapott. A bombagyárosnak azonban sikerült elmenekülnie.
A hatóság ezután Sz. Endre lakásához sietett. Az ingatlanhoz először a Terrorelhárító Szolgálat (TESZ) munkatársai érkeztek, majd erősítést kértek és megjelentek a tűzszerész szolgálat munkatársai is.
Sz. Endre és barátnője otthonát átkutatta a hatóság. A rendőrök robbanószer előállításáról szóló dokumentumokat, ammónium-hidroxidot, sósavat, repeszvédő mellényt, bomba gyártására alkalmas szerkezetet is lefoglaltak.

- Március elején vettem észre, hogy a szobánkban található szekrényben valamilyen fehér, darabos anyag volt. Ez az anyag három kilogramm lehetett. Endre a kérdésemre annyit mondott, hogy a fehér anyag műtrágya, és azt veteményezésre fogja használni – mondta vallomásában Cs. Margit. Hozzátette: ekkoriban került be a hűtőbe három fehér palack is.
A labda

- Kérdésemre, hogy mik azok a palackok a hűtőben, Endre azt válaszolta, hogy azokat valakinek viszi, de egy kicsit le kell hűtenie előtte. Ezt követően valóban eltűntek egy időre, majd a fagyasztóban találtam ilyen behűtött poharakat, amiben volt valami, ami a fagyasztóban is folyékony halmazállapotú volt. Amikor ezekre is rákérdeztem, Endre azt felelte, hogy jobb, ha nem tudom – mondta Cs. Margit, aki elmondása szerint ezután kezdett aggódni. Élettársa figyelmeztette arra is, hogy a hűtőben tárolt anyagok veszélyesek.

A bombagyáros tavaly márciusban még magát is megsebesítette.

- A nemzeti ünnep előtt két héttel volt egy utolsó tanyai edzés, amin többen is részt vettünk, de akire konkrétan emlékszem, hogy ott volt, az Budaházy és Sz. Endre – mondta vallomásában S. Tibor.
Hangsúlyozta: ezen az edzésen mondta Sz. Endre, hogy kísérletezik focilabdába töltött robbanóanyaggal is, amit azért tart nagyon jó ötletnek, mert a labdát jól lehet dobni, gurítani.

- Ezen az edzésen került szóba, hogy Sz. Endre fog majd tartani egy robbantásos bemutatót a lakásán, Százhalombattán, még március 15. előtt – mondta vallomásában S. Tibor. Hozzátette: ezen a bemutatón nem vett részt, egy másik katonától hallotta, hogy az akció megtörtént, s közben Sz. Endre megégette a kezét.

- Ez valóban így is lehetett, mert a március 15-i (2009. március 15. – a szerk.) ünnepségekre Sz. Endre úgy jött el, hogy mindkét kezén kesztyű volt – fogalmazott S. Tibor.

A márciusi ünnepségen a hatóság elfogta Budaházy Györgyöt is, és Sz. Endre cselekedni kívánt.

- Endre ekkor mondta nekünk, hogy a vezért (vagyis Budaházyt) elfogták a rendőrök, és azt is mondta, hogy csinálni kellene emiatt valamit. Mondta, hogy abban a kocsiban, amivel jött, van több olyan ivóleves robbanószerkezet, amit korábban már kipróbáltunk, és szinte felszólított bennünket arra, hogy ezeket a szerkezeteket tegyük be több rendőrautó alá és robbantsuk fel azokat. Mi mondtuk neki, hogy ezt nem vállaljuk, amire ő mérgesen elrohant – folytatta S. Tibor.
A mentés

Sz. Endre a 2008-as homoszexuális-felvonuláson a rendbontók közé keveredett, a rendőrség ellenőrizte is, miközben a Hunnia katonái a lakására siettek, hogy eltűntessék a robbanóanyagokat.

- Sz. Endre lakásánál megállva Somogyi bement a házba (…), és kihozott onnan egy fekete színű zsákot, egy zöld színű szimatszatyrot, meg több szatyrot, amiben robbanóanyagok meg robbantószer-alkatrészek volta, a szimatszatyorban pedig egy lőfegyver meg lőszerek. Ezt onnan tudom, hogy ezeket a dolgokat az én házam pincéjébe pakoltam be, és én megnéztem, hogy mi van azokban – tette hozzá S. Tibor.
Az elfogás

Cs. Margit, Sz. Endre élettársa a rendőrségen kijelentette: „Endre, ha tényleg menekül a hatóság elől, nem fogja magát olcsón adni.” Az élettárs valószínűleg nem tévedett, mert a hatóság európai és nemzetközi elfogatóparancsot is kiadott azért, hogy a Hunnia Mozgalom bombagyárosának, Sz. Endrének a nyomára bukkanjon. Egy hónapos bujkálás után a XX. kerületben egy áruházban fizetés közben tartóztatta le Sz. Endrét a TESZ.

Ismeretes: Budaházy György 2007 elején egy több személyből álló, Hunnia Mozgalomnak nevezett csoportot hozott létre és vezetett, hogy országgyűlési képviselők elleni támadásokkal befolyásolják a parlamenti döntéseket. A mozgalom tagjai Budaházy György utasítására 2007. december 13. és 16. között hajtották végre a Hiller István MSZP-s politikus és az SZDSZ egykori elnöke, Kóka János ingatlanjai ellen fegyveres, illetve Molotov-koktélos támadásokat is. A csapat a dokumentumok alapján 2008. február 8-ra virradó éjszaka Cegléden, Dunaújvárosban, Rácalmáson, Gödön, Kunhegyesen és Sarudon hajtott végre országgyűlési képviselők ingatlanjai elleni Molotov-koktélos támadásokat. A Hunnia Mozgalom tagjai ezekkel az akciókkal az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény parlament általi elfogadását akarták befolyásolni. Tavaly április 8-án a csapat az érdi Tesco parkolójában találkozott, és az volt a tervük, hogy egy miskolci, egy szigetvári, illetve egy Adonyban lakó képviselő házánál futball-labdába rejtett pokolgépeket helyeznek el. Az akció azonban meghiúsult, mert a rendőrség lecsapott a Hunnia Mozgalom négy tagjára. Budaházy Györgyöt 2009 júniusában tartóztatta le a rendőrség, Budaházyt a főügyészség terrorcselekmény bűntettével, továbbá aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntettével mint felbujtót vádolja. Budaházy társait ugyancsak terrorcselekmény bűntette, illetve a Csintalan Sándor Hír TV-s műsorvezető sérelmére elkövetett bántalmazás miatt aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés és kifosztás bűntettével vádolja. Az ügy tizenhét gyanúsítottja közül jelenleg Budaházy György, S. József és Sz. Endre van előzetes letartóztatásban. F. Róbert vádlott rendőrségen tett vallomásában azt mondta, hogy Budaházy két támasza Gy. Blanka tizedrendű vádlott és Sz. Endre volt. (F. Róbert lapunk cikksorozata után visszavonta az összes vallomását.) F. Róbert azonban a rendőrségen azt is hangsúlyozta, hogy Sz. Endre és Gy. Blanka nem támogatta a Jobbikkal való együttműködést.

- Ennek oka az lehetett, hogy Vonának csak Budaházy neve kellett, többet nem kért belőle. Egyébként nem tudom pontosan, hogy az együttműködés konkrétan miben valósult volna meg – fogalmazott F. Róbert.
Benkő György és S. József II. rendű vádlott beszélgetése:

S. Tibor: A tanyán volt egy olyan demonstráció, amikor a srác megcsinálta az izét, az alumínium-nitrátot.
Benkő György: Ja, az a battai?
S. Tibor: Ühüm.
Benkő György: Hogy van a keze a birkának?
S. Tibor: Most már rendben van.
Benkő György: F…a.
S. Tibor: Ez annyi, hogy izé, hogy műtrágyából csinált robbanóanyagot.
Benkő György: Ühüm.
S. Tibor: Többek között. Tehát 1 kg, demonstrációs…
Benkő György: Csinálhatna nekem is, komolyan mondom, lenne egy-két ember, akit megszórnék. (…)
S. Tibor: Lehet csinálni. Az alumínium-nitrát az k…a egyszerű… Az aceton-peroxid az kicsit húzósabb.
Benkő György: Ühüm, azt mondtad, hogy azt hűteni kell, vagy mi a f…
S. Tibor: Na mindegy, azt akartam mondani, hogy a tanyán volt a bemutató, 1 kilót letettek, egy olyan betonlapot tettek rá hatan, hatan tették rá a betonlapot. Nem hazudok neked, ilyen pici darabokra törte össze.
Benkő György: Ilyen három centis darabokra szállt szét?
S. Tibor: A buszhoz három kiló anyag lett letéve.
Benkő György: Az f…a.
S. Tibor: Egy ilyen telephely, telephely.
Benkő György: És én mikor mehetek ki veletek?
S. Tibor: Egy busz totál kiégett, fullra, hat másik, hat másik meg megrongálódott. 100 milliós kár keletkezett.
Magyar Nemzet – 2010. november 9.