A sértett kérésére a videót kicseréltük egy olyan változatra, melyben nem látszik az arca. Olvasóink megértését kérjük. 
Frissítés: Az Index olvasóinak levelei alapján az eset október 25-én, pénteken történt, éjjel 11 órakor a Klinikáknál, a szerelvény Kőbánya-Kispest felé tartott. Az egyik olvasó a lopást konkrétan nem látta, mert a szerelvény közepén mobilozott, csak arra lett figyelmes, hogy pár méterre tőle egy nő bepánikol, majd megállítja a szerelvényt, de már túl későn, mert addigra az alagútban voltak. Egy férfi segített a meglopott lánynak azzal, hogy bejelentette a lopást a metróvezetőnek. A szerelvény pár perc múlva újraindult, a következő állomásnál a lány és a videót készítő ember kiszállt, nyilván feljelentést tenni.
Nem ez lehetett az első akciója a cigánynak. „25-én este a mellettünk lévő (utolsó) kocsiban este fél-3/4 9 környékén hasonló sajnálatos esetet láttam" - írja egy másik olvasó. „Az indulás után hirtelen fékezett a szerelvény, erre és a kiabálásra lettem figyelmes. A tolvajt nem láttam, csak azt, hogy valaki leugrik és szalad, az utasok pedig utánaugranak, próbálják utolérni, kevés sikerrel. Sajnos a metró tovább kellett menjen, a vezető azt mondta, hogy majd beszól a rádión. Mindez a Kispest irányába tartó szerelvényen történt".
Egy másik olvasó is egy este fél 9 körüli lopásról ír, de nem péntekre, hanem szombatra teszi a dátumot. „A srác valahol talán a Gyöngyösi utcánál szállt fel, Kőbánya felé. Elég feltűnő jelenség volt, kb. úgy nézett ki, mint aki bódító szer hatása alatt áll. Jobb zsebében kés is volt. Pár megállót utaztunk egy kocsiban, közben mindenki őt nézte. Mozgása lassú volt, állva aludt körülbelül, majd az egyik állomáson átszállt egy másik kocsiba (a mellettünk lévőbe). Ott is elég sokan nézték, mivel tényleg nem a megszokott módon viselkedett, valószínűleg ezért kamerázták. Amíg együtt utaztunk, addig is elég sok tekintetet szerzett magának különös viselkedésével. Én speciel előbb hittem abban, hogy állva összeesik, minthogy később – ahogy a videón látható – kikap egy telefont és lelép".
Az olvasói levelek alapján úgy tűnik, hogy a videón látható cigány rendszeresen lop telefonokat ezen a vonalon. Újabb levél egy lánytól, aki pénteken este fél nyolc körül utazott a hármas metrón Kőbánya felé: „Miközben a telefonomat nyomkodtam, arra lettem figyelmes, hogy a mellettem álló (a videón szerepló) férfi állva alszik, már majdnem rám esett. Miközben sms-t írtam, azon gondolkoztam, hogy lassan orvost kell neki hívni. De nem volt túl sok időm a mentő telefonszáma után kutatni az agyamban, ugyanis a következő pillanatban már arra lettem figyelmes, hogy amikor az ajtó már majdnem bezáródott, a fiatalember kikapta a kezemből a telefonomat. Szerencsére nálam működtek az ösztönös reakciók, és belerúgtam egyet a menekülni próbáló férfiba, amitől ő meglepődött, elgyengült a keze és vissza tudtam rántani a telefonomat, ő pedig sprintereket megszégyenítő gyorsasággal rohant az aluljáróban". Az olvasó egyébként azt a tanácsot adta a BKV-nak, hogy ne a diákigazolványok számának ellenőrzésével legyenek elfoglalva, hanem szűrjék ki a közveszélyes állampolgárokat.
Van, aki fel is ismerte a telefontolvajt, mert az egyik ismerősétől már öt évvel ezelőtt is hasonló módszerrel lopott. Az egyik olvasó úgy tudja, a most 28 éves tolvajt a rendőrség 2007-ben elfogta, és el is ítélték.
De nemcsak a metrón csap le. Egy másik levél szerint tavaly nyáron a videón látható retek ugyanezzel a módszerrel a 9-es busz Szentkirályi utcai megállójánál egy nyugdíjas néni aranyláncát leszakítva pattant le a buszról az ajtózárás előtti utolsó pillanatban. „Szóval régóta űzi ezt a bevált módszert, hogy úgy néz ki, mint aki be van drogozva és lassulva, majd a kellő pillanatban gyorsan reagálva véghez viszi az akciót".
(Index nyomán)
2. frissítés: Ma hajnalban elfogták a 3-as metrón levideózott telefontolvajt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.
A Budapest VIII., Klinikák metrómegállóban álló szerelvényen 2012. október 25-én 22 óra 55 perc körüli időben az akkor még ismeretlen tettes egy, az ajtó mellett ülő hölgy kezéből kikapta a mobiltelefonját, majd közvetlenül az ajtó záródása előtt leugrott a szerelvényről és elmenekült. Az egyik utas saját mobiltelefonjával rögzítette a történteket.
A sértett a feljelentéséhez csatolta a rögzített felvételt, amelyen a Budapesti Rendőr-főkapitányság VIII. kerületi Rendőrkapitányság nyomozói személyismeretüknek köszönhetően felismerték a 28 éves B. Tibort. A budapesti férfit 2012. október 27-én 2 óra 50 perckor barátnője VIII. kerületi lakásában elfogták, majd előállították és gyanúsítottként kihallgatták. B. Tibor elismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, és részletes beismerő vallomást tett egy hasonló módon 2012. október 22-én elkövetett bűncselekmény tekintetében is.
Az ügyben a további eljárást – a gyanúsított őrizetbe vétele mellett – a Budapesti Rendőr-főkapitányság VIII. kerületi Rendőrkapitányság folytatja lopás vétség elkövetése miatt.
(HVG)
3. frissítés: Feltételesen volt szabadlábon és természetesen már többször büntetve volt a tolvaj cigány
A cigány a bal lábával kitámasztotta a záródó ajtót és úgy engedte el, hogy éppen az utána induló sértett előtt csukódjon be. A mozdulat hiába volt profi, a tolvaj arra nem számított, hogy egy kamera felveszi.
A VIII. kerületi rendőrkapitányság nyomozói személyismeretüknek köszönhetően azonnal beazonosították a 28 éves B. Tibor budapesti férfit, akit VIII. kerületi, barátnője VIII. kerületi lakásában fogtak el - közölte Csillag Melinda, a BRFK sajtóügyeletese.
A Híradó értesülései szerint a férfi már többször volt büntetve, nemrég feltételesen szabadult a börtönből. A VIII. kerületi ügyészség várhatóan gyorsított eljárással bíróság elé állítja.
Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője elmondta: az ügyészség a gyanúsított bíróság elé állítását tervezi, jelenleg vizsgálják, hogy fennállnak-e ennek a jogszabályi feltételei.
A rendőrség becslése szerint csak Budapesten több száz zsebtolvaj lehet az utcákon nap mint nap. A rendőrök jövő héttől fokozottan ellenőrzik a temetők és a bevásárlóközpontok környékét, valamint a tömegközlekedési járműveket, hogy kiszűrjék a zsebtolvajokat és visszaszorítsák az alkalmi lopásokat.
(Híradó nyomán)