Ahogy azt a finnországi cigányok börtönbeli tanításával (is) foglalkozó cikkünkben  említettük, a finn állam egyetlen egy cigány származású tanárt nem volt képes találni erre a feladatra. Igen, a cigányok éppen olyan iskolakerülők a gazdag, fejlett, kulturált, PISA-listákon, a különböző tesztekben toronymagasan első Finnországban, mint nálunk.
Nézzük, hogy állnak a finnek más területekkel; például, azt, hogy hány cigány származású rendőrük van. Lapozzuk fel például a finn rendőrség hivatalos újságjának a 2006/3-as (azaz friss, kurrens, nem 20-30 éves) számát, és nézzük meg a "A rendes iskolázottság eszköz, hogy helyt álljunk az életben" ("Kunnon koulutus on keino pärjätä elämässä") cikket.
A cikk Riku Lumbergról, egy félcigány ("Riku Lumberg on taustaltaan puoliksi romani.") finnországi rendőrről szól, aki az első és mindezidáig az EGYETLEN cigány származású rendőr Finnországban. ("Hän on ensimmäinen romani, joka on Suomessa valmistunut poliisiksi.")
Hoppá! EGYETLEN EGY cigány származású rendőrük van a finneknek??? Mi ez, ha nem az integráció, a cigányok oktatásának csődje (Finnországban IS), Kedves Olvasónk? Még egyszer hangsúlyozzuk: arról az országról van szó, amelynek a közoktatási rendszere az EGÉSZ világon a legjobb, például a PISA felmérései szerint!!!
Nézzük tovább a cikket, például a "Perusväite, johon väistämättä törmää Suomessa on, että poliisi pitää mustalaisia roistoina ja mustalaiset pitävät kyttiä rasisteina." mondatot, amely magyarra fordítva a következő:
"Az alapvető vélemény, amibe az ember biztosan beleütközik Finnországban, azaz az, hogy a [finn] rendőrség a cigányokat bûnözőknek tartja, és a cigányok a rendőrséget rasszistának."
Hoppá a négyzeten! Vajon miért tartják a finn rendőrök bûnözőknek a finnországi cigányokat? Valami oka csak van, nem?!
Még egyszer leszögezzük: 
- a finn rendőrség hivatalos lapjából idéztünk, a cikk mondanvalóját NEM eltorzító módon. Ha nem hiszi a Kedves Olvasó, olvastassa el az eredeti cikket egy finnül értő emberrel.
- ahogy azt már számtalanszor hangsúlyoztuk, a finnországi cigányság nem "megélhetési" bûnöző. Finnország hihetetlenül gazdag ország, és megengedheti magának, hogy segílykével tömje a cigányokat. Ennek ellenére a finnországi cigányság, akárcsak a cigányok bármelyik másik országban, bûnöznek ezerrel. Hiába, a cigány "kultúra" is kimondja azt, hogy gádzsótól lopni, azt kirabolni, meggyilkolni egyenesen erény.
Cigányfajvédőink, magyarázat? Vagy megint kussolnak, ahogy szoktak?