Zoom
A bodajki kálvária (készült 1736-ban)
Olvasónk levele:
Tisztelt Szerkesztőség!
Már bizonyára hallottak a bodajki közbiztonság állapotáról, írtam már erről Önöknek. Nos, a helyzet azóta fokozódott, a betöréssorozatok ugyanúgy folytatódtak, a tolvajok egyre pofátlanabbak. A rendőrség a sorozatos feljelentések ellenére nem tesz semmit, a polgármester úgyszintén.
Egy helyi vállalkozónak a szerszámait már kétszer ellopták az udvarán álló teherautójáról, a kára most már több millióra rúg. Gyakorlatilag ellehetetlenítették, mivel harmadszor kétséges, hogy be tud-e fektetni pénzt az új szerszámok megvásárlására. A második feljelentésnél a rendőrségen azt mondták neki: „Mi nem tudjuk elfogni a betörőket, szervezzen a lakosság járőrszolgálatot!” Mire a vállalkozó megkérdezte: mégis hogyan gondolják, hogy a nappal dolgozó emberek éjjel járőrözzenek?! Persze a rendőrök magukból indulnak ki, az Octaviákban ücsörgéstől és a traffipaxozástól az ember nem fárad el, vállalhat nyugodtan mellette mást is…
A másik vérlázító eset az volt, hogy egy idős utcabeli hölgy éjjel kettőkor WC-re ment volna, ekkor látta meg, hogy három fejlámpás ember matat az udvarban. Ő nagyon okosan nem ment ki, hanem azonnal hívta a rendőrséget (akik úgy ½ óra alatt ki is értek, pedig van helyi körzeti megbízott, név szerint Keserü Gergő, de ő ilyenkor alszik, mert az autósok vegzálása napközben kimeríti…). A kiérkező rendőrök megtalálták a friss nyomokat (a tolvajok akkor már sehol nem voltak), és amikor a néni rákérdezett, hogy miért nem mennek forró nyomon kutyákkal utánuk, azt mondták, hogy most nem lehetséges. Pedig a Móri Rendőrkapitányságnak nagyon jó nyomkövetői kutyái vannak. Szerintem inkább azért nem volt lehetséges, mert akkor fel kellett volna ébreszteni a kutyás kollégát, meg az amúgy is tovább tartana, nem lehetne visszamenni az őrsre alukálni.
Amúgy Almádi István polgármester ugyanolyan hibás! Elég lenne a városban stratégiai pontokra távfelügyelt, rögzítős kamerákat felszerelni. Elegendő volna az egész városban maximum 10 db ezekből a pontos nevükön „vadkamerákból” (vadászok használják vadmegfigyelésre), és máris fel lehetne deríteni, hogy ki mikor merre mászkált az éjszaka közepén! Mivel ezen eszközöknek darabja nem kerül többe 60 000 Ft-nál (ennyiért már nagyon profit kapni), belátható, hogy az egész város bekamerázása nem kerülne többe 600 000 Ft-nál. Ráadásul erre rajtam kívül még nagyon sok lakos hajlandó lenne némi pénzt áldozni adományként az önkormányzatnak.
Most ott tartunk, hogy fegyverrel a párnám alatt alszom, felöltözve, féléberen, ha ugatnak a kutyák, megyek ki az udvarra, szomszédba, utcákra reflektorozni, saját életemet veszélyeztetve, hogy hol vannak a tolvajok. Gyakorlatilag hetek óta néhány órát alszom csak, a munkahelyemen olyan vagyok, mint egy zombi. Ezzel nem csak én vagyok így, látom a szomszédokat is és más környékbelieket is éjjelente mászkálni, hogy adott esetben megvédjék a nehezen összerakosgatott „vagyonkájukat”, ne adj Isten, családjukat. Túlzás nélkül állíthatom, hogy rettegésben élünk!
Végül annyit tennék még hozzá, hogy vásároltam riasztórendszert (60 000 Ft), vásároltam fegyvert (50 000 Ft) vásároltam egy profi kézi reflektort (10 000 Ft) valamint horribilis jövedelemadót fizetek. Havonta kb. az előző tételek összegét, többek között a rendőrség fenntartására, valamint az önkormányzatnak is mindig kifizettem a sarcokat (kommunális adó, súlyadó, iparűzési adó stb.). Ezen befektetések közül a fegyver, a riasztó és a lámpa teszik a dolgukat, amikor kell. Felszólítom ezúton a rendőrséget és Bodajk polgármesterét, hogy dolgozzanak meg a pénzükért, és tegyék a dolgukat a mi adóforintjainkból!
Tisztelt rendőrök! A járőrözés nem az állampolgárok feladata, ezért fizetjük önöket!!!
Egy bodajki lakos
Frissítés (11. 26.): másik olvasónk levele:
Tisztelt Kurucok!
2013.10. 9-én leközöltek egy olvasói levelet a bodajki közbiztonság állapotáról. Tegnap ismét 2 helyen történt betörés délután 15 és 18 óra között, ezúttal már nem a melléképületeket, hanem a lakóépületeket törték fel, jelentős kárt téve a nyílászárókban, az épületekben. Csak pénzt és ékszert kerestek és vittek el, a berendezést összeborították, a bútorok tartalmát szétdobálták.
Pedig már polgárőrség is van…
2. frissítés (11. 30.): újabb levél - újabb hír:
Tegnap, azaz 29-én ismét betörtek két helyre a faluban, az ajtókat felfeszítették (az I. osztályú biztonsági műanyag ajtót is), a bútorok tartalmát szétdobálták, csak készpénzt, illetve ékszert vittek el.
Az egyik háznál a két nagytestű házőrző kutyát meggyilkolták. A rendőrség tehetetlen.
Bezzeg mikor a gárdaavatás téves híre miatt a szomszédos Csókakőt le kellett zárni, akkor tudtak intézkedni...
3. frissítés (12. 20.): Bodajkon a helyzet változatlan - olvasónk a fegyverkezés pártján
Bodajkon a helyzet változatlan. Mármint közbiztonság terén. Az elmúlt vasárnapon (ezüstvasárnap) gyertyagyújtás ideje alatt megint "kirámoltak" egy házat, majd ugyanezen napot követően éjjel 2 órakor kor még egyet. A szomszédos csókakőn is fosztogatnak, az egyik házból a mélyhűtő tartalmát is elvitték, a becsomagolt karácsonyi ajándékokkal együtt, de a kamra polcain az elrakott befőtteket, lekvárokat sem kímélték!
A móri rendőrkapitányság látszólag nem tesz semmit. Ja bocs, de: az egyik ismerősömet a minap büntették meg, mert nem volt becsatolva a biztonsági öve. Itt idéznék az esküjük szövegéből: "Mindenkor az állampolgári jogok érvényesítését tartom szem előtt, és a nép érdekeinek megfelelően járok el." Látszik...
Azt ajánlom hát mindenkinek, hogy az ünnepi köszöntések, vagy misék alatt lehetőség szerint ne hagyják őrizetlenül a házat, ha mégis, akkor az összes redőnyt húzzák le, szereljenek/szereltessenek be távfelügyelt riasztó rendszert, esetleg a kritikus helyekre szereltessenek rácsokat. A rejtett, rögzítős kamerák is jó szolgálatot tehetnek, ám az sajnos csak utólag hasznos, ha már megtörtént a baj. Továbbá célszerű körülnézni a legálisan vásárolható fegyverek között, és megtanulni a használatukat! (Zoraki R1GG gumilövedékes pisztoly, vagy Keserü Művek Home Defender II gumilövedékes puska.) Sajnos ez van!
4. frissítés (12. 31.): két újabb betörés
Olvasói tájékoztatás:
December 28-án újabb betörések történtek Bodajkon, annak ellenére, hogy szervezett járőrözés van, és elvileg mindenki figyel.
A "fegyverrel a párnám alatt alszom" hozzáállás nem a legjobb, mivel ezek a tetvek minden esetben csak teljesen üres helyre mennek be. Erről becsengetéssel, kopogással, dörömböléssel győződnek meg (így a kamuból égve hagyott lámpa, bekapcsolt villogó, tévé sem sokat számít).
Kutya, zárak, műanyag nyílászárók sem akadály, sőt ez utóbbival van a legkönnyebb dolguk, pontosan tudják, hova kell tenni a feszítővasat, hogy felpattanjon, mint egy dió.
Délután 4-5 óra körül tevékenykednek, ködös-esős időben, és rossz látási viszonyok között, sötétedéskor. Nem időznek sokat egy helyen, így még arra is jut idejük, hogy egy másik helyet is "meglátogassanak".
Gyalogosan járnak, mivel a legtöbb helyről csak gyorsan, kézben-zsebben vihető értékeket visznek (pénz, ékszer).
Mindenki készüljön fel! Nem a közelharcra - mivel ezekkel a gyáva szarháziakkal sajnos sosem fognak személyesen találkozni -, hanem a háza és értékei védelmére, amikor elmennek otthonról, akár csak 1-2 órára.
A lakosok reggeltől estig dolgoznak, és este fáradtan a kirámolt házra érnek haza, és még őket hurcolják meg, ha olyan eszközt vetnek be a védelmükre, ami a rablónak sérülést okoz. Olvasok olyan hozzászólást, hogy mindenki védje meg magát, ez nem a rendőrök feladata.
Akkor adjunk nekik feladatot! Akárki nyugodtan megteheti, hiszen ingyenes: hívja a rendőrséget! Bármi gyanúsat lát-hall, utcán ácsorgó embereket, ismeretlen autót.
Tisztelt rendőr urak és hölgyek! A bűnözők nem táblával a nyakukban gyorshajtanak egy főútvonalon vagy autópályán! Nem lejárt elsősegélycsomaggal közlekednek, vagy kiégett lámpával! Gyalog járnak, és embereket rabolnak ki! Meg kellene tanulni a szakmát és felvenni végre a ritmust!