Hangos zenével próbálta elűzni egy belga városka a vándorcigányokat, akik három napja érkeztek karavánjukkal a településre - számolt be az esetről szerdán a helyi sajtó. A mintegy harminc lakókocsiból álló karaván vasárnap este vert tábort a flamand Landen városka iparterületén, anélkül, hogy erre a tulajdonostól vagy az önkormányzattól engedélyt kapott volna - közölte a Belga hírügynökség.
Habár a vándorcigányok képviselői a helyi hatóságokkal abban egyeztek meg, hogy kedd reggel elhagyják a területet, később mégis péntekre halasztották a távozást - írja a hírügynökség.
Válaszul Gino Debroux, a városka szocialista polgármestere felállított egy 14400 watt erősségű hangosító rendszert, és felkért egy helyi lemezlovast, hogy gondoskodjon megfelelő zenéről. Szerda reggel teljes hangerővel kezdtek zenét játszani a tábor közelében, de sajnos például szkinhedzene vagy minimum Rammstein vagy Cannibal Corpse helyett többnyire csak nyugis, kellemes, sőt néha kifejezetten andalító számokat.
Mi több, annyira szerencsétlenül vitelezték ki az akciót, hogy a Het Belang van Limburg című helyi lap által szerdán közzétett videókon látható: a purdék táncra perdültek a lakókocsik között.
Szerdán újrakezdődtek a tárgyalások a rendőrséggel, leállították a zeneszolgáltatást, és a vándorcigányok végül beleegyeztek abba, hogy szedik a sátorfájukat Landenből - mondta Gino Debroux.
A polgármester eljárását élesen bírálták még saját pártján belül is. Freya Van den Bossche, a szocialista párt lakhatási ügyekkel megbízott flamand minisztere Twitter-oldalán úgy nyilatkozott, hogy "ami Landenben történik, nem helyénvaló. Egyáltalán nem!"
(MTI korrigálva)